10 obljetnica plesnog kluba Zrinjski

0

Članovi Športskog plesnog kluba Zrinjski završnim Godišnjim koncertom proslavili su svoj 10. rođendan.

Svečani koncert bio je ujedno i prilika da se treneri, koreografi, plesni pedagozi, plesači, roditelji i prijatelji prisjete kako je sve počelo te kako se ŠPK Zrinjski razvio u jedan od najuspješnijih hercegovačkih plesnih klubova. Na kazališnim daskama Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača svojim koreografijama predstavile su se sve skupine, od najmlađih predškolaca pa do najstarijih plesača natjecatelja.

10 rasplesanih godina plesnog kluba Zrinjski - 10 rasplesanih godina plesnog kluba Zrinjski

Cijela svečanost bila je iznenađenje osnivačici i predsjednici kluba, Marini Čerkuč, koja nije skrivala oduševljenje programom koji su pripremile trenerice. Predsjednici je uručen i poklon za trud i rad kroz proteklih 10 godina, a kroz suze radosnice uputila je riječi zahvale svim prisutnima.

Na svečanom koncertu su dodijeljene i školske svjedodžbe učenicama Prve Baletske Škole te priznanja i pohvalnice članovima kluba s najuspješnijim rezultatima u protekloj sezoni. Desetljeće na sceni Športski plesni klub Zrinjski osnovan je 2009. godine, a kroz čitavo jedno desetljeće prisutnosti na mostarskoj plesnoj i sportskoj sceni, ostavili su dubok trag u kulturnom životu grada. Od samog početka sudjelovali su na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima i plesnim festivalima, gostovali na koncertima zabavne i klasične glazbe poput Melodija Mostara, Linofesta, Novogodišnjeg koncerta klasične glazbe, otvaranju Dana Matice hrvatske i inih, podupirući mlade umjetnike te ostvarili suradnju s različitim udrugama trudeći se kroz ples podizati svijest građana o različitim društvenim problemima i pružiti podršku osobama koje se nose s određenim poteškoćama.

10 rasplesanih godina plesnog kluba Zrinjski - 10 rasplesanih godina plesnog kluba Zrinjski

Klub je ponosni član Saveza modernih plesova Bosne i Hercegovine, koji uz zdrav natjecateljski duh omogućava da se razvijaju i rastu te kao jedini mostarski klub član saveza budu dio bosanskohercegovačke, a time i svjetske plesne obitelji.

Plesači se pripremaju prema IDO pravilima (International Dance Organization), odnosno pomno razrađenom standardu prilagođenom psihofizičkoj i kronološkoj dobi plesača koji je propisan od strane Svjetskog plesnog saveza.

 - 10 rasplesanih godina plesnog kluba Zrinjski

U organizaciji kluba su i brojne plesne priredbe i predstave, humanitarne akcije, Zumbathoni, treninzi na otvorenom, Državno prvenstvo u Produkcijama, Festival plesa te prošlogodišnje Državno prvenstvo BiH u modernim plesovima. Mnogobrojni uspjesi Športski plesni klub Zrinjski nudi mogućnost rekreativnog i profesionalnog bavljenja plesom te grupne fitness treninge. Članovi redovito sudjeluju na plesnim natjecanjima, unutar granica BiH i u inozemstvu, odakle se vraćaju s brojnim medaljama i priznanjima kao i osvojenim kotizacijama te pravom izlaska na velika natjecanja.

Neki od najuspješnijih rezultata postignutih na europskim natjecanjima su: srebro i bronca na Europskom prvenstvu u Mikolajkiju, Poljska,  bronca na Međunarodnom festivalu u Riminiju, Italija, 4., 7. i 8. mjesto na Svjetskom prvenstvu Rawa Mazowiecka, Poljska,  9. mjesto na Svjetskom finalu Sitges, Španjolska, zlato i srebro na Međunarodnom festivalu u Rimu, Italija, 13.  mjesto na Europskom prvenstvu u Pragu, Češka i 15.  mjesto na Svjetskom finalu Braga, Portugal.