ADVENT – podsetimo se što je Advent

0

Sve više ljudi zna, sve više se priča …pa hajde da se podsetimo šta je Advent, koji period obuhvata, šta simbolizuje, koji su običaji I kako se proslavlja.

Šta je Advent

Četiri nedelje pre katoličkog Božića, u svim zemljama gde većinu stanovništva čine pripadnici katoličke veroispovesti, počine period koji se zove Advent. U prevodu reč advent znači dolazak što u ovom slučaju znači dolazak na svet, rođenje Isusa Hrista I približavanje Božića.

Kako se proslavlja Advent

Širom Evrope se u gradovima adventske nedelje proslavljaju u vidu brojnih božićnih marketa koji se organizuju na glavnim ulicama I trgovima. Na tim marketima nalaze se prizvođači tradicionalnih proizvoda, božićnih ukrasa I sve je “upakovano” u jedinstvenom ambijentu. Tada počinju u skoro svim prodavnicama božićni popusti pa je uživanje mnogostruko.

Običaji – Adventski venac

Jedan od običaja je  adventski venac sa 4 sveće. Svake nedelje se pali po jedna sveća I na taj način simbolizuje dan kada je Isus Hrist došao na svet. Do Božića bi trebalo da budu upaljenje sve 4 sveće. Adventski venac čine 2 simbola: krug I svetlo.

Krug ili prsten, bez početka I kraja predstavlja večnost I vernost. Svetlo sveće nagoveštava dolazeće svetlo – Isusa. Zimzeleno granje koje se upliće u venac simbolizuje život koji ne prestaje.

Sveće su bele I crvene boje I podsećaju na Isusovu žrtvu I pobedu. Svaka od sveća ima svoje značenje . Najprihvatljivije je tumačenje da je prva sveća – sveća nade. Druga sveća je simbol mira, treća radosti a četvrta ljubavi.

Običaji Adventski kalendar

U ovom period je običaj da se pravi Adventski kalendar. To je poseban kalendar sa 24 prozorčića, kutije, kese ili nešto drugo što osmislite. Deca u periodu od 1. do 24. decembra mogu svaki dan da otvore po jedan prozorčić i pojedu slatkiš koji se krije iza njega. Ni odrasli nisu imuni na ovaj običaj.