Ministarstvo financija SAD stavilo je danas na crnu listu osim bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića Osmicu, vođu superkartela Edina Gačanina Titu i Dragana Stankovića, direktora Uprave za geodetske poslove Republike Srpske.

Američki državni tajnik Antony Blinken na Twitteru je komentirao sankcije.

“Sankcionirali smo tri osobe u Bosni i Hercegovini koje su ugrozile vladavinu prava, podrivale institucije, opstruirale ili prijetile implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma i materijalno doprinijele međunarodnoj proliferaciji nedozvoljenih droga”, rekao je Blinken.

Iz njegovog ureda je priopćeno i to da “etnonacionalističke političke stranke nastavljaju potkopavati demokratske institucije u Bosni i Hercegovini (BiH), da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Daytonski mirovni sporazum (DPA) kako bi podrivali državu BiH radi uske osobne i političke koristi.

“Rukovodstvo entiteta Republika Srpska (RS) angažirano je u secesionističkim akcijama kako bi oduzelo ovlasti od države i dalo ih entitetskim vladama i institucijama. Političke stranke sa sjedištem u entitetima Federacije naoružale su ključne institucije sektora pravde i sigurnosti kako bi zloupotrebile resurse za podršku političkim ciljevima i za zaštitu kriminalnih organizacija s kojima su povezane”, navedeno je.

Podsjetimo, Mehmedagić je, između ostalog, sankcioniran jer je zloupotrijebio državnu telekomunikacijsdku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Dragan Stanković je stavljen na crnu listu jer je, između ostalog, u svojstvu vršitelja dužnosti direktora, potom i u svojstvu direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) bio na čelu agencije odgovorne za Zakon o nepokretnoj imovini iz travnja 2022. kojim je izravno osporen ustavni poredak u BiH, što predstavlja podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sankcioniran je i zbog odgovornosti za sudioništvo u djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma

Za Edina Gačanina su naveli da je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom te da je vođa Kartela Tito i Dino.

“Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan s grupom organiziranog kriminala Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC prema Izvršnoj uredbi 13581, koja je dopunjena Izvršnom uredbom 13863, zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija”, istakli su.

Stavili su ga na crnu listu zbog učešća ili pokušaja učešća u aktivnostima ili transakcijama koje značajno doprinose ili predstavljaju veliki rizik za značajno širenje međunarodne trgovine nezakonitim narkoticima ili sredstvima za njihovu proizvodnju, piše HMS.