Četvero mrtvih u Beču, policija upala u napadačev stan: ‘Bio je simpatizer ISIS-a!‘

0

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer održao je rano jutros konferenciju za medije nakon jučerašnjeg terorističkog napada u Beču. Ranije je policija priopćila da je ubijena najmanje jedna osoba, no prema novim informacijama, najmanje su tri osobe ubijene. Osim tri civila  – dvojice muškaraca i jedne žene, ubijen je i napadač, kojeg je upucala policija.

U bolnicu je prevezeno petnaest osoba, od kojih sedmero s teškim ozljedama. Šef bečke hitne pomoći Rainer Gottwald rekao je za javni servis ORF da je kod ozlijeđenih osoba riječ o prostrijelnim ranama te o jednoj ubodnoj.

Među ranjenima je i jedan policajac, koji je izvan životne opasnosti.

Nehammer je na konferenciji rekao da je policija uz pomoć eksploziva ušla u napadačev stan. Dodao je i da je napadač koji je jučer ubijen bio radikaliziran. 

image

– Radikalizirana osoba je netko tko simpatizira ISIS, dodao je Nehammer.

Bio je naoružan jurišnom puškom i imao je lažan pojas s eksplozivom. Očito je želio izazvati paniku, dodao je Nehammer.

Austrijski ministar unutarnjih poslova je dodao da je napad u Beču bio ‘napad na austrijske vrijednosti i potpuno beskorisni pokušaj oslabljivanja i podjele demokratskog društva’.

– Ne toleriramo ovo nikome, ni na koji način. Jučer se dogodio napad najmanje jednog islamističkog terorista. To je situacija koju u Austriji nismo imali desetljećima, dodao je ministar. 

Policija pretpostavlja da je napadača bilo više, a jedan od njih je jučer ubijen.