Cijepili ste se Pfizerom. Trebate li se brinuti da će vam imunitet nestati?

0

STUDIJA za studijom potvrđuje da imunitet na koronavirus stečen cijepljenjem s vremenom opada, i to već nekoliko mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom. 

Covid-skepticima i antivakserima podaci iz ovih studija i bjelodana činjenica da se i cijepljeni mogu zaraziti (iako mnogo rjeđe i s mnogo rjeđim teškim oblikom bolesti koji rezultira hospitalizacijom ili smrću) služi kao argument da je učinkovitost cjepiva u zaštiti od koronavirusa od početka preuveličana.

Iako zaštita od blažih i asimptomatskih infekcija koronavirusom s vremenom opada, cijepljenje dvjema dozama odobrenih cjepiva dokazano stvara snažan imunološki odgovor koji smanjuje rizik od teške bolesti za više od 90%.

Prošlog su tjedna još dvije studije pružile dokaze za postupno opadanje imuniteta od Pfizerovog cjepiva. Jedno istraživanje iz Izraela, objavljeno u New England Journal of Medicine, obuhvatilo je 4800 zdravstvenih radnika i pokazalo je da se razina neutralizirajućih protutijela brzo smanjuje već nakon dva mjeseca od primitka druge doze cjepiva – “posebno među muškarcima, među osobama starijim od 65 godina i među osobama s imunosupresijom”.

Nova istraživanja pokazuju da razina antitijela od Pfizerovog cjepiva opada s vremenom

Druga studija iz Katara pokazala je da je zaštita od cjepiva Pfizer dosegla najvišu razinu već u prvom mjesecu nakon cijepljenja drugom dozom, a zatim počela opadati.

“Imunitet stvoren cjepivom naglo raste nakon prve doze, dostiže najvišu razinu u prvom mjesecu nakon primitka druge doze, a zatim se postepeno snižava narednih mjeseci. Opadanje antitijela ubrzava se u četvrtom mjesecu od primitka druge doze te dostiže razinu od otprilike 20% narednih mjeseci”, zaključili su istraživači iz medicinskog centra Weill Cornell Medicine-Qatar u radu koji je također objavljen u New England Journal of Medicine. 

“Ovi nalazi ukazuju na to da bi veliki dio cijepljene populacije u sljedećim mjesecima mogao izgubiti zaštitu od infekcije, što bi možda povećalo potencijal za nove epidemijske valove”, dodali su istraživači.

Ipak, njihovo je istraživanje također utvrdilo da je zaštita od težeg oboljenja i hospitalizacije ostala na 90% ili više i 6 mjeseci od primitka druge doze.

Još jedno istraživanje provedeno u Kaliforniji, jedno od najvećih i najduljih po trajanju, o učinkovitosti cjepiva kod Amerikanaca, ustvrdilo je da je zaštita od infekcije 88 posto u prvom mjesecu nakon cijepljenja cjepivom Pfizer/BioNTecha, ali pet mjeseci nakon njega pada na samo 47 posto.

Zaštita od hospitalizacije ipak ostaje na oko 90%

Ipak, i prema ovom istraživanju objavljenom u časopisu Lancet, učinkovitost cjepiva u sprječavanju hospitalizacije je šest mjeseci nakon cijepljenja i dalje gotovo 90 posto. Još važnije, to se odnosi na sve dobne skupine i na znatno zarazniju delta varijantu, od koje se čini da cjepiva štite slabije nego od ranijih sojeva.

Stoga ne čudi da je Pfizer zatražio i krajem rujna dobio odobrenje američke Administracije za hranu i lijekove (FDA) za treću dozu, tzv. booster, za starije od 65 godina i one koji su zbog zdravstvenog stanja ili izloženosti koronavirusu na radnom mjestu posebno rizični, ali tek šest mjeseci od cijepljenja.