Članovi Sindikata ne odistaju, zanoćili pred zgradom Vlade HNŽ

0

”Stanje u šatoru je zadovoljavajuće, imamo dvije grijalice i grijemo se. Puno je bolje u odnosu na prethodna dva dana, nema kiše i snijega i nije toliko hladno”, kaže za Bljesak.info Denis Miloš, djelatnik SKB Mostar, kojega smo zatekli u šatoru ispred zgrade Vlade HNŽ u Mostaru. ”Ljudi su mirni, nema problema, poštuje se javni red i mir”, dodaje Miloš, iščekujući rješavanje problema zdravstvenih djelatnika u HNŽ koji su svoja prava primorani tražiti štrajkom.

Kaže da ponuda koju je Vlada poslala preko medija ”nije iskrena”. ”Ta ponuda nije iskrena i nije ni blizu one koju mi iščekujemo. Treba sjesti za stol”, dodaje Miloš te nastavlja: ”Vlada nas poziva za pregovarački stol, ali nikako da odrede datum i vrijeme”. Noć će, kaže, provesti u šatoru, i dočekati članove Vlade sljedećeg jutra. ”Sutra ćemo ih dočekati ovdje, pred zgradom Vlade HNŽ, pa ako imaju u planu da sjednemo za pregovarački stol, neka nas pozovu”, zaključuje Denis Miloš, djelatnik SKB Mostar, za Bljesak.info. Simbolično, večeras su za Vladu HNŽ zapaljene svijeće u blizini šatora, a svijeće su zapaljene ispred natpisa ”Vlada HNŽ/K poštenje istina čast R.I.P.”

Podsjetimo, oko dvije tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca prošle godine nalazi se u generalnom štrajku.  Sindikalisti traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva. Nakon što prosvjedi na ulicama nisu urodili plodom te nakon trakavice sa Sudom, zdravstveni radnici postavili su šator pred zgradom Vlade HNŽ, nakon čega je održano i okupljanje te prosvjed na ulicama Mostara.  Uz to, najavili su i mogućnost štrajka glađu ako se ne udovolji njihovim zahtjevima. Kao glavne krivce za stanje u kojem se nalaze naveli su predsjednika Vlade HNŽ Nevenka Hercega te ministra zdravstva Gorana Opsenicu te ministra financija HNŽ Adnana Faladžića. 

Nakon štrajka, oglasili su se i iz Vlade HNŽ. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nudi povećanje visine osobnih dohodaka i drugih prava djelatnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zajamčeni važećim kolektivnim ugovorom s liječnicima i stomatolozima, u jednakim omjerima. Priopćeno je to nakon što je održana telefonska sjednica, a odluka je donesena na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi. Na istoj sjednici donesena je i Odluka o ponudi za zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a.

”Vlada i ovom prigodom poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom, sukladno Zakonom predviđenoj proceduri, sve s ciljem brzoga i učinkovitog otklanjanja nesuglasica i postizanja obostrano zadovoljavajućega i objektivno provediva dogovora koji će ishoditi potpisivanjem granskoga kolektivnog ugovora”, navedeno je iz Vlade HNŽ-a. Dodala je kako će predmetna ponuda biti dostavljena ”reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar na očitovanje”.