Zvijezda Vatrenih iz Rusije nakon 10 godina ponovno brani boje Hajduka. Subašić je potpisao ugovor do ljeta 2023. godine.

Popularni Suba sve je dogovorio s predsjednikom Lukšom Jakobušićem i sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom te će, nakon što je u siječnju 2012. otišao u Monaco, ponovno stati na vrata najdražeg kluba.

“Vraćam se kući, ali nije sve isto, Hajduk se promijenio na bolje. Puno je pozitive koju ćemo pokušati graditi svi skupa. Tu sam da pomognem svojim savjetima, svi mi koji smo unutra moramo djelovati kao obitelj, odnosno biti kao jedno. Moramo ići prema tome da Hajduk raste i da bude ono što treba biti. Nedostajalo mi je adrenalina, a Poljud je pravo mjesto na kojemu to sigurno neće nedostajati. Svi želimo trofeje i zato smo tu”, kazao je Subašić u svojoj prvoj izjavi po povratku u Hajduk.

Osam i pol godina Subašić je boravio u Monte Carlu gdje je vrlo uspješno branio za Monaco, a u ljeto 2020., po isteku ugovora s klubom iz Kneževine, postao je slobodan igrač. Imao je i tada nekih ponuda, međutim bio je odlučio uzeti predah koji je potrajao više od godinu dana.

Odrađivao je u međuvremenu privatne treninge kako bi ostao u formi i evo sad je dočekao poziv s Poljuda gdje će, s obzirom na trenutnu situaciju, u početku biti privučni vratar Lovri Kaliniću.

Posavec teže ozlijeđen

Inicijativa za Subašićevim angažmanom nastala je poslije teške ozljede Josipa Posavca. Njegovo rame stradalo je ozbiljnije no što se u prvi mah mislilo, morat će na operaciju i za njega je jesenska polusezona završena, a pitanje je hoće li biti potpuno spreman za početak zimskih priprema u siječnju. Stoga se pojavila potreba za dovođenjem još jednog čuvara mreže, tim više što je i Kalinić ovog ljeta imao manjih zdravstvenih problema.

Subašić, koji će u listopadu navršiti 37 godina, inače nije tip osobe koji je ptica selica, u svojoj karijeri igrao je samo za tri kluba: matični Zadar, Hajduk i Monaco.

U svom prvom mandatu stigao je na Poljud iz Zadra na posudbu s opcijom otkupa koju su Splićani i aktivirali poslije samo šest mjeseci. Osvojio je s Hajdukom Kup 2010., a iste godine bio je jedan od najvažnijih igrača momčadi koja je izborila plasman u grupnu fazu Europske lige.

Bravure na ruskom frontu se pamte

Na reprezentativnom planu Subašić je devet godina bio među Vatrenima s kojima je 2018. igrao finale Svjetskog prvenstva i osvojio srebrnu medalju. Na tom putu naše reprezentacije prema svjetskom srebru Suba je dao ogroman doprinos, naročito u raspucavanju jedanaesteraca protiv Danske u osmini finala i protiv Rusije u četvrtfinalu. Izludio je tada svojim obrana Dance i Ruse i odveo trupe Zlatka Dalića među četiri najbolje reprezentacije svijeta. Tog ruskog ljeta prije tri godine Subašić je zauvijek rezervirao svoje mjesto u srcima svih navijača hrvatske reprezentacije.