Donešena je i ta promjena da umirovljenici mogu i raditi uz primanje mirovine

0
umirovljenici

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je na osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH, kojeg je podnio potpredsjednik FBiH Milan Dunović, neustavnim proglasio odredbe tog zakona kojima je bilo onemogućeno umirovljenicima da dok su u mirovini i rade, priopćeno je iz Dunovićevog ureda.

Kako se u priopćenju navodi, ta presuda se odnosi na član Zakona koji definira ponovno zapošljavanje osoba koje su već stekle uvjete za starosnu mirovinu.

– Naime, po dosadašnjim odredbama zakona, osoba koja je stekla uvjete za starosnu mirovinu, umirovila se i počela primati mirovinu, ukoliko se zaposli, gubi pravo na mirovinu. To nije nešto što postoji u ostatku Europe i svijeta, čak je i u Republici Srpskoj takav član zakona stavljen van snage i to putem Ustavnog suda – navodi se, prenosi Fena.

Kako se nadalje navodi, “razlog za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti kao i same presude je to što je mirovina stečena imovina i umirovljenici imaju pravo da se ponovo radno angažirati i uplaćuju poreze i doprinose državi, a da time ne gube pravo na stečenu mirovinu”.