Europska zemlja u kojoj su najmanje šanse da vam netko ukrade auto ili opali šamar

0

Na popisu najsigurnijih zemalja svijeta prvo mjesto drži Island, a posljednje Afganistan. Hrvatska je na visokom 28. mjestu, a susjedi Slovenci najbolji su u regiji…

Svake godine Institut ekonomije i mira izbaci Globalni indeks mira, studiju provedenu na 163 neovisne zemlje i teritorija kako bismo dobili uvid u stanje na planetu. Kako bi došli do podataka o tome koje su zemlje opasne, a u kojima vlada mir, u obzir se uzimaju 23 kriterija u tri kategorije: militarizacija, sigurnost te domaći i međunarodni sukobi.

Na Globalnom indeksu mira za 2019. ukupni prosječni rezultati poboljšali su se za 0,09 posto, pri čemu se 86 zemalja poboljšalo, a 76 zabilježilo pogoršanja. Slučaj poboljšanja svjetskog stanja dogodio se prvi put u pet godina.

Najmirnija zemlja na svijetu je Island, još od 2008. godine, a susjedi Slovenci našli su se na visokom osmom mjestu. Hrvatska je sa svojim 28. mjestom također visoko na ljestvici.

Na indeks miroljubivosti utječe i percepcija mira svakog stanovnika, slobode, osjećaja zadovoljstva i sigurnosti, kao i povjerenja u zaštitu policije ili vojske. Autori studije naglašavaju kako je indeks povezan i s osjećajem sigurnosti na ulicama, osobito noću.

Stoga, nađete li se na islandskim ulicama u šetnji, manji je rizik da ćete se posvađati s nekim frustriranim stanovnikom i “pobrati šamar” zbog neprimjerenog komentara. To je, naravno, samo statistika, pa je mudro ostaviti se neprimjerenog ponašanja ili provokacija domaćeg stanovništva, gdje god otputovali.