Farme horora: Mračna strana uzgoja pilića za fast food

0

Šokantni video otkriva kako se tretira piletina u masovnom uzgoju na tri farme koje trguju pilećim mesom

Piletina koja se uzgaja isključivo za prehranu u fast food restoranima pronađena je u užasnim životnim uvjetima – udareni u vrat, paralizirani i deformirani, piše Independent. Riječ je o mesu koje se uzgaja za poznati fast food brand u Velikoj Britaniji – Nando restorane, a aktivisti tvrde kako situacija sigurno nije drugačija ni sa drugim fast food lancima.  Tajne snimke, nastale na tri farme u Engleskoj koje snabdijevaju fast-food diva, također prikazuju mlade piliće bačene u kante nakon što su ubijeni, a razlog je što su proglašeni bolesnima ili presporo rastu.

Kosti im pucaju zbog prebrzog tovljenja Pilići su imali razne poremećaje kostura i zglobova, a način na koji su tretirani je ilegalan i protivan svim zdravstvenim standardima. Društvo za zaštitu životinja World Animal Protection razotkrilo je zastrašujuće uvjete u velikim stajama koje drže na tisuće pilića. 

Iz restoranskog lanca su odgovorili kako će pomnije istražiti svoje dobavljače i uvjete u kojima uzgajaju životinje. Svjedoci su vidjeli piliće s neprirodno ispruženim nogama, znakom koštanih poremećaja izazvanih prebrzim povećanjem tjelesne težine, a neki su imali teško oštećene kralježnice koje su uzrokovale paralizu.

U jednom trenutku snimke vidljivo je kako ih radnik na farmi ubija zamahujući im prema vratu, a pilići su snimljeni kako se bacaju u kante ili kolica nakon što su ubijeni. To nije sa standardima eutanazije propisanim od strane udruge Humane Slaughter Association. – Smatramo da je važno da kupci vide istinu o hrani koju jedu, kako ona nastaje i koliko je životinjske patnje iza svega, da ne pričamo u tome koliko takvo meso može biti zdravo – rekao je Ian Woodhurst, koji je otkrio da su iz Nando’s-a odbili komentirati snimke.

Uzgoj piletine na farmama | Author: Screenshot

Ne mogu ni stajati Kržljava tijela koja je bolest dokrajčila, perad toliko genetski modificirana da ne može uspravno stajati, istrunula trupla životinja – zvuči kao scenarij iz horor filmova, no zapravo je stvarnost na brojnim farmama za uzgoj mesa diljem svijeta.

Perad je sve podložnija raznim bolestima jer im je zbog genetskih modifikacija oslabljen imunitet, a brojne životinje ne mogu ni uspravno stajati zbog nepravilnog razvoja uslijed tovljenja i hormona rasta koji dobivaju.

Zbog toga im noge stoje neprirodno, a životinje samo sjede te ustaju kako bi jele, pa se na snimci može vidjeti velika hrpa mrtvih pilića koji su uginuli nakon pucanja nogu. To se radi kako bi pilići imali neprirodno velika prsa – najskuplji i najtraženiji dio njihovog mesa.

Uzgoj piletine na farmama | Author: Screenshot