FOTO | Čapljina dobila najmoderniju meteorološku stanicu u regiji

0
Foto: Caportal.net

Nakon dugo godina Čapljina je napokon dobila meterološku stanicu i bit će upisana na kartu mjesta u kojima će se svakog dana u više navrata očitavati vremenske prilike.

Radi se o najmodernijoj meteorološkoj stanici u regiji, a podaci o vremenskim prilikama iz Čapljine sada će tako biti dostupni na web stranici Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Stanica je instalirana u Gabeli, a postavljena je zahvaljujući tvrtki Agroherc koja je uradila sve građevinske radove kako bi stanica bila instalirana.

Stanica u Gabeli

Predstavnici Hidrometeorološkog zavoda FBiH danas su boravili u Gabeli i u rad su pustili ovu stanicu koja se nalazi u krugu tvrtke Agroherc.

Željko Prce, tehnički direktor ove tvrtke, je rekao: ”Ova meteorološka stanica će nam pomoći kada je u pitanju zaštita, jer sa podacima koje će očitavati moći ćemo odrediti vrijeme tretiranja i netretiranja u sat vremena. Trenutno u programu zaštite troškovi zaštite su od pojedinih vrsta od 30 do 70 posto ukupnih troškova, a te troškove ćemo znatno smanjiti i te troškove i dobit ćemo puno na zaštiti životne okoline.

Problem će biti obrada podataka i medijski pristup svih drugih korisnika, tako da ova stanica može biti od koristi svim stanovnicima južno od Mostara. Nekoga ćemo morati zadužiti da obrađuje te podatke tako da preko sredstava javnog informiranja pomognemo i drugima”.

Dodao je kako je Agroherc imao ulogu u zemljištu i nadgledanje.

Stanica vrijedna 150.000 KM

Ova agrometeorološka stanica košta od 120 do 150 tisuća KM, njena vrijednost je velika, a ta vrijednost kroz godine zbog kvalitete opreme ne opada. Propise su poslali Japanci, tako da je stanica postavljena na specifičan način, doslovce šaraf po šaraf.

Bakir Krajinović, viši stručni suradnik u sektoru primijenjene meteorologije Federalnom hidrometeorološkog zavoda rekao je za Čapljinski portal kako je ova automatska agrometeorološka stanica najsuvremenija oprema koja postoji u ovoj oblasti.

”U Gabelu smo došli u jednu renomiranu firmu kako bi postavili stanicu gdje možemo unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i mi kao Zavod pomoći poljoprivrednicima čitavog kraja doline rijeke Neretve sa setom podataka koji je od neprocjenjive važnosti i može se koristiti za poljoprivredu i šire od poljoprivrede. U FBiH će ih biti postavljeno samo pet, a jedna od njih je ova u Gabeli”, dodao je Krajinović.

Podaci vrijedni svima južno od Mostara

Naveo je kako će pored mjerenja temperature stanica očitavati i podatke vezane za vjetar, vlažnost, vidljivost, tlak… odnosno cijeli set meteoroloških parametara.

Ova oprema je donacija u vidu grant sredstava tako da je cijela BiH pokrivena sa 10 ovakvih stanica, od čega je 5 u FBiH, a 5 u RS, čime je zaokružena jedna cijela slika.

”Bez pomoći ljudi u Gabeli, odnosno domaćina iz Agroherca, ne bismo ovako brzo i lako realizirali ovaj projekt, jer je ovo velika, ozbiljna stanica, masivna, i treba pet dana da se ona postavi”, dodao je Krajinović.

Stanica uz redovno servisirane može trajati 100 godina, kada će je tek trebati servisirati, što je za meteorologe i klimatologe jako bitno, a stanica mjeri sve parametre svaku minutu i šalje ih na servere Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Na kraju treba reći kako je ova agrometeorološka stanica jedina ovakvog tipa u cijeloj regiji.

/caportal.net/