”Gusari” iz Komina pobjednici 22. Maratona lađa

0

– Prvaci smo nek se zna maratona lađama. Nek vijore zastave prvaci smo Neretve – pjevali su lađari Gusari iz Komina koji su među 28 lađarskih ekipa najbrže pokorili Neretvu te se okitili zlatnim medaljama i štitom kneza Domagoja. Oni su lađarsku rutu od Metkovića do Ploča u dužini od 22,5 kilometara izveslali za oko 2 sata i deset minuta za njima su u cilj u Pločama uplovili prošlogodišnji pobjednici lađari Stabline treći su bili lađari Crni put iz Metkovića.

– Bilo nam je jako teško ali smo ipak uspjeli. Sretni smo zbog ove pobjede. Teško smo veslali, velika vrućina i veliki valovi stvarali su nam probleme ali već od Opuzen smo bili prvi i eto pobijedili smo, kazao nam je vidno iscrpljen ali ipak sretan i ponosan kapetan Gusara, Ivan Vladimir Bosna.

Upućeniji u događanja oko maratona kažu da se ne pamti ovako težak i zahtjevan maraton s obzirom na konkurenciju tri prvoplasirane ekipe koje su jedna drugoj doslovno bile za petama.

Nije bilo nimalo lako boriti se s uzburkanom Neretvom na kojoj je bilo mnoštvo lađa i brodica s kojih su uzvanici pratili maraton lađa. A kako je veslati najbolje znade deset veslača, kormilar i bubnjar, koji su se danima pripremali za ovaj veliki spektakl koji je odavno prešao granice Dalmacije i postao svehrvatsko natjecanje.

Na maratonu tradicionalno sudjeluju i ekipe s kontinenta, a tu su i Somborski salašari, članovi Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Nazor iz Sombora, koji ne propuštaju lađarsko natjecanje. Veslali su kažu na velikom bačkom kanalu kojega je izgradila Marija Terezija. Nije Neretva ali je dobro mjesto za pripreme-kazuju nam. Na maraton je došlo njih tridesetak, kampiraju na Ušću Neretve. Dvije su lađarske ekipe, muška i ženska te djeca koje će biti budući lađari, kaže nam Gašpar Matarić.

Od travnja veslaju na velikom Bačkom kanalu i dobro su uvježbani.

Važno je sudjelovati, reći će Matarić neposredno prije starta u Metkoviću.

Maraton je veslalo 28 lađarskih ekipa, šesnaest iz neretvanske doline i dvanaest gostujućih, koje su se itekako udomaćile i bez njih bi bilo teško zamisliti ovo lađarsko natjecanje. Sve skupa više od 500 gusara pokorilo je rijeku Neretvu.

Na Neretvi su već tradicionalno Argonauti iz Bjelovara. Dvije muške i jedna ženska ekipa, a tu su još i Šumari tako da je Bjelovar na maratonu zastupljen s čak četiri ekipe, kaže nam Tomislav Smrček Čonč kapetan Argonauta.

Ma ove smo se godine malo uljuljali ali nosi nas adrenalin na Neretvi i to je upravo čar Maratona, govori Čonč.

Maraton lađa, 22. po redu, počeo je u subotu ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 28 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini 10 veslača, te bubnjar i parićar odnosno kormilar.

Ploveći u posebnom brodu, natjecanje prati i ministar obrane Damir Krstičević posebni izaslanik premijera i predsjednice Republike Hrvatske, predsjednički kandidati Zoran Milanović i Dejan Kovač. Na posebnom su brodu i ministri Tomislav Ćorić, Vesna Bedeković, Mario Banožić, Josip Aladrović, Ivan Malenica i Marija Vučković.

Na brodu je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prije starta, izaslanik predsjednika Vlade i predsjednice Republike ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo da mu je drago da na ovogodišnjem maratonu lađa prvi puta sudjeluje i ekipa HRM-a.

“Maraton lađa je natjecanje koje je postalo turistički brend Hrvatske”, istaknuo je Krstičević.

Po njegovim riječima, ovim maratonom čuva se tradicija i identitet hrvatskog čovjeka u dolini Neretne.

“Ovaj maraton postao je nacionalni i kulturni spektakl”, istaknuo je Krstičević i rekao da ovaj maraton promiče iste vrijednosti koje promiče i hrvatska vojska.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan u svojim su govorima istaknuli kako ovaj maraton ističe snagu hrvatskog čovjeka doline Neretve i njeguje tradiciju u lađarstvu.

Pobjedniku Maratona lađa večeras će na svečanosti u Pločama biti uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo.