Montažne kuće sve su učestalija opcija za mlade obitelji koje razmišljaju o gradnji svog prvog doma.

Rastom popularnosti montažnih kuća, sve je više i pitanja o načinu financiranja istih ali i drugim pitanjima vezanim za gradnju montažnih kuća – odobrava li banka kredite za kupnju ili izgradnju montažnih kuća te što je s hipotekom. Odgovori su slični kupnju primjerice stana na kredit, ali krenimo redom.

montažna kuća financiranje

Uvjeti za kreditiranjem

Da bi vam banka uopće odobrila kredit za izgradnju montažne kuće, jedan od prvih uvjeta je da osoba posjeduje građevinski teren na kojem planira gradnju montažne kuće. Naravno, za navedeni teren, pojedinac treba imati i sve legalizirane i neophodne dozvole za gradnju montažne kuće.

Jedan od minimuma je da je osoba kod poslodavca zaposlena barem šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za kreditiranjem. Redovna primanja mogu biti opterećena maksimalno do 60 % iznosa vaše plaće, s tim da vrijedi napomenuti da se ovo pravilo razlikuje od banke do banke.

Hipoteka za dobivanje kredita

Što se tiče hipoteke, jedan od najvažnijih čimbenika je da vrijednost objekta na kojem se ona uspostavlja bude dostatna da pokrije vrijednost kredita koji klijent banke želi uzeti. Hipoteka u zavisnosti od iznosa i roka isplate može biti uspostavljena i samo na zemljištu na kojem se objekt gradi.

Rok otplate kredita

Najčešći rok otplate kredita je na 30 godina, dok se prosjek kamate kreće oko 3%. Prema nekim računicama, montažnu kuću od po prilici, četrdesetak četvornih metara, možete izgraditi za cijenu od desetak tisuća eura.

Cijene četvornih metara, naravno, razlikuju se ovisno o načina gradnje, lokacije i sličnog, ali se kreće negdje od 250 do 500 eura.  Što se tiče načina gradnje, kupac ima nekoliko izbora.

To može biti siva gradnja koja uključuje samo grube radove ali ne i postavljanje elektroinstalacija, instalacija vode i kanalizacije kao ni izolacija.

S druge strane, ključ u ruke je nešto skuplja opcija, ali praktički dobivate gotovu kuću koja ne zahtijeva dodatne radove.

montažna kućica na kredit

Zaključak

Zahtjevi za kreditiranjem kao načinom financiranja montažnih kuća sve su češći, zapravo se, što se tiče financiranja ne razlikuje bitno od gradnje klasične kuće.

Da bi vam banka odobrila zahtjev za kreditiranjem morate ispuniti nekoliko bitnih uvjeta, od stalnog zaposlenja odnosno primanja, do posjedovanja građevinskog terena na kojem planirate gradnju montažne kuće. 

Naravno, potrebna vam je i sva legalizirana papirologija kojom dokazujete vlasništvo nad terenom. U kontekstu hipoteke kod montažnih kuća jedan od najvažnijih čimbenika je vrijednost objekta.

Naime, vrijednost objekta nad kojim se uspostavlja hipoteka mora biti dostatna da se pokrije vrijednost kredita koji klijent banke želi uzeti. Hipoteka u zavisnosti od iznosa i roka isplate može biti uspostavljena i samo na zemljištu na kojem se objekt gradi. Rok otplate s druge strane vam ovisi o banci, najčešće je to do 30 godina.

Papirologija kod odobravanja hipoteke jednaka je kao i kod gradnje klasičnih kuća, ono što vam predstoji je strpljenje i organizacija kako bi vam taj proces birokracije što brže i bezbolnije prošao, piše Pametni gradovi.