Iz ministarstva obrane i Hrvatske vojske želi otići 500 ljudi, piše Jutarnji list, navodeći da je čak 300 zaposlenika ministarstva podnijelo zahtjev za odlazak u mirovinu, dok ostali žele otpust iz službe. Na nedavnom ispraćaju hrvatskih vojnika u misiju na Kosovo ministar Ivan Anušić se dotaknuo i sve većeg problema unutar Ministarstva obrane i Oružanih snaga – nedostatka ljudi, prenosi Bild.ba.

“Trend je takav da opada interes za služenje, kako dragovoljno tako i svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci. Materijalna prava su ključna kada se govori o motivaciji i regrutaciji novih vojnika”, rekao je Anušić i najavio da će osobno poraditi na povećanju materijalnih prava svakog vojnika, dočasnika i časnika.

Koliko je stanje loše najbolje pokazuje podatak iz nedavno objavljenog Godišnjeg izvješća o obrani za 2022. godinu, prema kojem je prošle godine dragovoljno služenje vojnog roka završilo samo 433 osobe, što je najmanje u posljednjih petnaest godina.

Problem s nedostatkom ljudi nije samo u vojsci, već je to sve veći problem i u MORH-u. Prema neslužbenim informacijama, u ovom je trenutku na stolu čak oko 300 zahtjeva zaposlenika u Ministarstvu za odlazak u mirovinu s 1. siječnjem sljedeće godine.

Prema posljednjim službenim podacima, na kraju prošle godine u MORH-u je bilo 1872 državnih službenika i namještenika. Stoga se brojka od oko 300 zahtjeva za mirovinom možda i ne čini prevelika, no, kako doznaje Jutarnji, problem je u strukturi zaposlenih koji žele otići.

Osim toga, kako saznaje Jutarnji, i unutar Oružanih snaga više od 200 osoba zatražilo je raskid ugovora radi odlaska na rad u civilstvo. I tu je mahom riječ o deficitarnim zanimanjima, što predstavlja dodatni problem Oružanim snagama,piše Jutarnji.