Iza sebe su ostavili najveće bh. timove: “Uspjeh koji možemo uporediti sa titulom Leicestera”

0
FOTO: FK Zvijezda 09

Krmpotić sretan zbog velikog uspjeha

Juniori FK Zvijezda 09 prvaci su Omladinske Premijer lige naše zemlje.

Nade iz Etno sela Stanišići naslov su proslavili pobjedom u Mostaru u subotu nad Veležom sa čak 4:0, a nakon meča uslijedilo je veliko slavlje.

Zvijezda je u 26 utakmica upisala 20 pobjeda te tri remija im isto toliko poraza. Novi prvak ima i najbolji napad (58 postignutih pogodaka), te najbolju odbranu (14 primljenih).

Zaista je ovaj uspjeh ravan senzaciji kada znamo da su momci iz Etno sela iza sebe ostavili Slobodu, Željezničar, Borac, Zrinjski, Široki Brijeg…

Za SportSport.ba je govorio trener šampionske momčadi Zlatko Krmpotić.

“Veliki uspjeh, među velikim klubovima je „mali klub“ osvojio titulu. Od početka sezone smo igrali dobro, dobijali po imenima jake ekipe i pokazala se želja da se možemo do titule. Igrali smo na dva fronta, ne treba zaboraviti ni finale Kupa. Momci su sve to odradili, bilo je dosta uspona i padova, ali to je sasvim normalno kada idete ka velikom rezultatu. Generalno, svi moramo biti prezadovoljni. Maksimalno poštovanje prema ovom rezultatu, nisam siguran da će se u skorije vrijeme nešto slično ponoviti“, priča Krmpotić na početku razgovora.

Glavni rival prvaku bila je tuzlanska Sloboda.

“Ekipo sam preuzeo prije godinu i po dana, mnogo smo radili, posebno na disciplini, ali i fizičkom aspektu. Talenta je bilo, kao i naravno kvaliteta, ali trebalo je to uokviriti. Fizički smo sigurno najdominantnija ekipa u ligi, visokom presingom smo došli do ovih rezultata i bili iznenađenje za mnoge ekipe, a naravno i taktički. Mislim da je to bio glavni aspekat što smo bili bolji od drugih ekipa. Što se tiče Slobode, oni su bili prvi pratioci, ali pokazali smo da smo najbolja i najspremnija ekipa“.

O uspjehu momaka iz malog mjesta sigurno će se dugo pričati.

“Drago mi je zbog toga, sretan sam. Ovaj rezultat je napravljen i radi prvog čovjeka kluba Borisa Stanišića koji daje svoj novac, a to je rijetkost na Balkanu. Vjerovao je u nas od prvog kola, a ja sam želio da idemo iz utakmice u utakmicu. Ovaj uspjeh se može usporediti sa osvajanjem titule Leicestera u Premier ligi. Naravno, nije taj nivo, ali mali klub je iza sebe ostavio Slobodu, Željezničar, Sarajevo, Borac, Zrinjski, Velež“.

Sa ekipom je jučer u Mostaru bio i Boris Stanišić, prvi čovjek Zvijezde 09.

“Njegovo ulaganje je vraćeno na neki način. Rijetkost je da neko ulaže svoj privatni novac u sport, nogomet… Drago mi je ako smo na neki način uspjeli vratiti njemu pozitivna osjećanja ovim našim uspjehom. Nadam se da će nastaviti da ulaže u nogomet i da će mu se to vratiti i na neki drugi način“.

Ne želi izdvajati pojedince iz ekipe. Ističe da je titulu osvojio kolektiv. Mnogi dječaci su odavno na radaru velikih klubova.

“Neću pričati o pojedincima. Trudio sam se da budemo ekipa. Imamo najboljeg strijelca u ligi, postigli smo najviše pogodaka, a primili najmanje. Funkcionisalo je znači sve, od golmana do 20-tog igrača. Imali smo problema sa povredama i kartonima, te su igrači sa podređenom ulogom u prvom dijelu došli do šanse i mnogo pomogli. Tim je slavio, neka drugi pričaju o imenima. Prije mog dolaska bio je jedan potencijalni omladinski reprezentativac, a sada smo ih imali pet. Neko je prepoznao naš rad i sretan sam zbog toga. Što se tiče momaka, nadam se da će ti momci igrati nogomet, te živjeti od nogometa. Kvaliteta za budućnost definitivno ima“.

Krmbotić je napravio velikih uspjeh, iako u stilu velikih trenera ne želi o  sebi. Svjestan je da je nogomet kolektivna igra u kojoj se za uspjeh mora mnogo toga posložiti. Govorio je i o svojoj sudbini u članu Prve lige Republike Srpske..

“Iskreno, nisam sjeo sa Borisom, nisam imao vremena. Došao sam kući u Srbiju. Ništa ne znam, moramo sjesti i vidjeti šta i kako dalje“, dodao je na kraju razgovora.