Izgubljeni u bh. valovima korone: Ko kosi, a ko vodu nosi

0
Foto: EPA-EFE

Posljednjih desetak dana pokazalo je svu haotičnost nefunkcionalnog sistema u borbi protiv koronavirusa u glavnom gradu BiH i najbogatijem kantonu s budžetom teškim milijardu dolara.

Većina upozorenja koja su zdravstveni stručnjaci naglašavali još od početka ljeta u smislu neophodnih radnji koje treba provesti da bismo spremni dočekali jesen, odnosno sezonu gripe u kombinaciji s koronom, ignorisana je.

Dok se u regionalnim i svjetskim okvirima u određenoj mjeri mogu pratiti i strategija i prilagođavanje borbi protiv najvećeg zdravstvenog izazova današnjice, kod nas je taj orkestar dosta raštiman.

Uz sve opravdane kritike građanima koji ignorišu naredbe, nepovjerenje u sistem je nešto što naročito dolazi do izražaja. A od početka borbe sve je krenulo “naopako”.

Prvo se pojavila afera u samom procesu nabavke respiratora koje je Vlada FBiH budžetskim novcem platila 10,5 miliona KM. Respiratore je nabavilo poljoprivredno preduzeće koje se pohvalilo da su jedino oni u tom trenutku (april) mogli garantirati nabavku respiratora.

Otvorena je istraga zbog sumnjive nabavke, cijene koja je plaćena, samog izbora dobavljača, a sada se pojavio i dodatni problem. Ni sumnjivo nabavljeni repsiratori nisu ispravni. Tako potvrđuju prve analize i pokušaj instaliranja. Više od pola godine od nabavke tih respiratora oni još nikada nisu stavljeni u funkciju i upitno je da li će ikako i biti.

Sve to dešava se u trenucima kada dnevno u BiH imamo 1.500 zaraženih i kada je sve više onih koji trebaju bolničko liječenje.

Zdravstveni stručnjaci su u junu najavljivali da je neophodno provesti serološka istraživanja prije sezone gripe, kako bi se utvrdio stepen stvorenog imuniteta na koronu. To se nije dogodilo. Sezona gripe je tu, a put pacijenta, način tretiranja pacijenata je i dalje otvorena tema.

Vlasti u Sarajevu treći put najavljuju i pokreću proceduru otvaranja privremenih izolatorija zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u bolnicama. Protekli vikend je tako najavljeno otvaranje izolatorija u Željezničkom školskom centru, u zgradi gdje postoji i vrtić. Odjednom se donosi odluka da ipak svaka bolnica mora izdvojiti 30 posto kapaciteta za Covid pacijente. Pa tako KCUS saopćava da više nema 100 kreveta, nego ukupno 326. Na raspolaganju je i 30 kreveta u Općoj bolnici.

I šta će sada biti s najavljenim izolatorijem? Trebaju li građani brinuti i očekivati da će možda sutra završiti u improviziranoj bolnici? Sve su to i opravdana i očekivana pitanja javnosti.

Ipak, sve se to dešava u trenucima kada Kanton Sarajevo mjesecima nema ministra zdravstva. Premijer kantona je u samoizolaciji, a mijenja ga ministar obrazovanja. U izolaciji je i šefica Kriznog štaba ministarstva zdravstva, kao i njena zamjenica. Pa se postavlja pitanje ko uopće vodi zdravstveni sektor u Sarajevu.

Paralelno opozicija traži online hitnu sjednicu o epidemiološkoj situaciji, a vlast je zakazuje uživo, što je kasnije bojkotovano. Opozicija za sutra samostalno najavljuje online sjednicu, a vlast je zakazuje za 3. novembar.

I dalje testiramo najmanje u regiji, a imamo snažan rast broja novozaraženih. Još uvijek se čekaju odgovori na pitanja o tome šta smo naučili o koroni u proljeće pa da sada možemo primijeniti u daljnoj borbi? Zašto i danas imamo bazične probleme i pitanja koja su davno trebala biti riješena?

Ko u konačnici vodi borbu protiv korone konkretno u Federaciji. Čija je naredba starija, federalna ili kantonalna? Kada se ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić posljednji put oglasio i kada je javnost mogla čuti racionalne poruke, izuzev toga da je stanje alarmantno?

Sve su to pitanja koja još čekaju i odgovore i praktičnu primjenu.

/klix.ba/