Jajce pokreće Manifestaciju ‘Dani srednjovjekovlja’

0

Manifestacija “Dani srednjovjekovlja” bit će održana u subotu, 6. srpnja, na gradskoj tvrđavi u Jajcu, a cilj joj je predstaviti bogatu srednjovjekovnu baštinu u BiH.

“Dani srednjovjekovlja” predstavljaju jednu od najznačajnijih kulturno-turističkih manifestacija, a poseban značaj joj daje činjenica da se održava u kraljevskom gradu Jajcu. Taj dan, Jajce se vraća u 15. stoljeće, slavno doba vladavine kralja Stjepana Tomaševića, priopćili su oganizatori iz Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

U programu će sudjelovati viteške skupine i kaskaderi odjeveni u replike povijesnih viteških odora.

Program će početi u 18 sati mimohodom od gradskog parka do platoa katakombi, a uslijedit će postrojavanje vitezova, krunidba kralja, predstavljanje poštanske markice “Katakombe u Jajcu”.

Također, bit će održane radionice bosančice, streličarstva i mačevanja, a planirane su i viteške igre i zabavni program.

Organizatori su najavili da će na manifestaciji sudjelovati viteške skupine iz Jajca, Stoca, Ljubuškog, Tomislavgrada, Klisa, Pakoštana, Šibenika, Požege i Koprivnice.

U zabavnom dijelu programa nastupit će mandolinski orkestar Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak iz Jajca, ansambl “Audiatur” iz Zagreba, te Mak teatar iz Zagreba.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Općina Jajce.