Kordić s predstavnicima međunarodnog instituta za mir iz Beča

0

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je danas u Gradskoj upravi Hannesa Swobodu, direktora Međunarodnog instituta za mir iz Beča i bivšeg člana Europskog parlamenta zajedno s mladim stručnjacima iz regije ZB-a i iz Austrije.

Razlog njihovog boravka u BiH je razmjene mišljenja o stvarnim izazovima i mogućnostima za „pomirenje mladih“, integraciju u EU i demokraciju, u sklopu projekta “Mladi Balkana” s ciljem promocije multietničnosti u EU.

Tijekom sastanka Swoboda i mladi iz instituta interesirali su se za funkcioniranje Grada Mostara kao jedinice lokalne samouprave, što grad čini kada su u pitanju potpore mladima tijekom školovanja, zapošljavanje, koje se aktivnosti poduzimaju  kako bi se spriječio odlazak mladih, kao i koji su prioriteti u radu, suradnja s gradovima i BiH i višim razinama vlasti te kakva je suradnja s EU, napose u projektima koji se mogu raditi, a gradonačelnik Kordić detaljno ih je informirao o svakom segmentu te prenio svoju viziju i planove koje želi realizirati u svom mandatu. Naglasio je također kako su se u Mostaru uz izbore dogodile i druge brojne pozitivne stvari i da se dobra suradnja iz Mostara želi i treba prenijeti i na više razine vlasti.

Sastanku u Gradskoj upravi bila je nazočna i Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara.

Inače, proteklih godina predstavnici Instituta imali su  dijaloške obilaske u Berlinu, Parizu, Prištini, Skoplju i Beogradu kako bi razgovarali s diplomatima, političarima, nevladinim i regionalnim organizacijama sa ciljem  poticanja razmjene s njihovom skupinom mladih stručnjaka iz regije ZB-a. Tijekom današnjeg boravka u Mostaru osim s gradonačelnikom razgovarat će i s političarima i predstavnicima nevladinih organizacija i medija.