Kristina Bevanda: Mostarskom Domu zdravlja nedostaje opreme

0

Zdravstveni radnici pokušavaju svakodnevno utjecati na svijest građana, kako bi se pridržavali mjera zaštite od koronavirusa. Neki smatraju kako je ponovno potrebna potpuna karantena, dok su drugi mišljenja kako je za to već kasno.

Iz mostarskog Doma zdravlja danima upozoravaju na nedostatak medicinske opreme, poput maski i rukavica, a svakodnevno se i testira sve više ljudi. Opuštenost Bez obzira na stalna upozorenja…

Većina građana, po svemu sudeći, ne pridržava se propisanih mjera, dok pojedini i ne vjeruju u postojanje virusa.

“Pa ja mislim da su se građani malo više opustili i da oni sve više smatraju da je ovaj korona virus možda neka teorija zavjere”, kazala je Adisa Šehović iz Doma zdravlja Stari grad Mostar. No, virus je među nama već skoro pola godine. I promijenio je sve.

“A ne znam moj sine, meni se čini sve gore i gore, šta će biti s nama ne znam. Što je ovo, tko ovo donese… Kako neću biti zabrinuta, bojim se zbog djece, ne zbog sebe, meni je 85 godina, ja sam se naživila, hodala, išla sam kud hoću – sad ne mogu nikuda”, kazala je jedna prolaznica u Mostaru.

Ovakve priče pričaju i zdravstvenim radnicima, ne samo u Mostaru nego i u cijeloj BiH. Kažu zdravstveni radnici da nije problem u ljudima, tko su odakle su, koliko godina imaju, koja je njihova dijagnoza. Problem je u tome kada u nepoznatom vremenu nedostaje poznatih uvjeta za rad. U početku su liječnici imali entuzijazma i euforije, no posljednjih dana sve manje. Nemaju, kako kažu, slobodnih dana, odmora, a uskoro neće biti ni zaštitinih maski. Na to je prije nekoliko dana upozorila i liječnica Kristina Bevanda.

Na nuli “Zaštitna sitna oprema – rukavice, maske – to smo apsolutno na nuli, pokušavamo nešto sa svojim resursima da nabavimo, ali bez ikakve kontrole, cijene te zaštitne opreme su previsoke. Donacije skoro i ne postoje, tako da molila bih sve da ne zaborave da je to još uvijek jako potrebno uz testiranje i zaštitnu opremu”, istaknula je Kristina Bevanda, epidemiolog u Domu zdravlja Mostar.

Nedostaje oprema, ali ne nedostaju pacijenti. Uz porast broja pacijenata zaraženih korona virusom, tu su i oni koji se liječe od drugih bolesti.

“Ljudi su sve umorniji i frustriraniji, samom činjenicom da možda neće ići na godišnji, možda se neće stići odmoriti, pa iziđu na ulicu i vide da nitko ne poštuje preporuke, pa se onda javlja i ta frustracija”, kazala je Bevanda. A uz to… broj oboljelih se ne smanjuje.

“Ne. Iz dana u dan imamo ili konstanat priljev broja zaraženih ili blagi do značajan porast”, dodala je. Što potvrđuje njenu teoriju – kako kaže, ako se ovaj trend nastavi, do kraja godine u Bosni i Hercegovini, svi bismo mogli proći kroz zarazu korona virusa.

/mediain/