Bivši ruski predsjednik i sadašnji drugi čovjek u ruskom Vijeću sigurnosti Dmitrij Medvedev na Telegramu se oglasio o padu američke bespilotne letjelice, piše Dnevnik.ba.

“O američkom dronu. Kratki zaključci: ne postoji međunarodna konvencija o ovoj temi. Čikaška konvencija iz 1944. i drugi međunarodni dokumenti ne reguliraju ova pitanja. Usput, podsjetit ću da su Amerikanci uništili Ugovor o otvorenom nebu, koji je davao pravo vojnim inspekcijama”, napisao je Medvedev.

Dodaje da se domaće zakonodavstvo tek formira. “No Zračni kodeksi koriste izraze ‘zabranjene zone‘ i ‘ograničene zone‘. Dakle, sukladno čl. 15 VK utvrđuju se zabranjene zone, opasne zone (područja poligona, miniranja i sl.), zone ograničenja letova zrakoplova i drugi elementi strukture zračnog prostora koji se uspostavljaju za obavljanje djelatnosti u zračnom prostoru.

“I to je dio našeg teritorija”

“To radi vlada. Dronovi se također moraju pridržavati ovih pravila. Pogotovo u razdoblju neprijateljstava, što je poznato svim korisnicima zračnog prostora. Štoviše, ponekad je teško fiksirati trenutak ulaska zrakoplova ili drona u teritorijalno more.”

“I to je dio našeg teritorija na koji se proteže naš suverenitet”, rekao je Medvedev.

“Jednostavno govoreći, Amerikanci su potpuno poludjeli”, naveo je dodajući da ipak treba održavati vojne kontakte s njima, pogotovo nakon izjava senatora Grahama koji je kazao da je nužno obarati ruske avione. “Usput rečeno, zračne nesreće se nekad događaju s takvim stvorenjima.”