Mira i Melania: Hrvatsko-slovenski rat u Bijeloj kući

0

Sukobile su se dvije teške, tvrdoglave žene, od kojih je jedna ipak ostavila vrijedan trag u povijesti, dok druga baš…

Ne treba puno mašte za zamisliti dvije moćne žene kako usred Bijele kuće razmjenjuju teške, sočne izraze, svaka na svom materinjem jeziku s Balkana. Na trenutak su američki mediji bili uvjereni da je Melania Trump napravila presedan u 242 godine povijesti SAD-a, da je uspjela najuriti Miru Ricardel, zamjenicu Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. Drama u Bijeloj kući u mandatu Donalda Trumpa uobičajeno je stanje, samo što čak niti iz takve administracije još nikada nije stiglo priopćenje kao u utorak kada je Stephanie Grisham, glasnogovornica Melanie Trump, kao predsjednikove supruge, poslala novinarima priopćenje bez presedana po otvorenosti.

“Stav je Ureda prve dame da ona (Mira Ricardel, op. a.) više ne zaslužuje čast obnašati dužnost u Bijeloj kući”, stajalo je u priopćenju. Medijska bomba je bila utoliko glasnija zato što se Ricardel samo sat ranije kao istaknuta osoba iz Izvršnog ureda predsjednika SAD-a, ukazala na jednom službenom sastanku u Bijeloj kući, tik uz samog Trumpa.

Wall Street Journal izvijestio je čak da su Miru Ricardel tog dana uz umjerenu dozu grubosti ispratili iz Bijele kuće. No, to je ubrzo morao demantirati “neimenovani” izvor iz Bijele kuće. A u cijeloj toj ludnici američki mediji nisu primijetili određenu ironiju da je teški, pa i skandalozni sukob izbio između dvije moćne žene emigrantskog porijekla s Balkana, usto iz susjedne bivše jugoslavenske republike, iz Slovenije i iz Hrvatske.

Ispostavilo se da je korijen uzroka sukobu, koji je kulminirao time da Melania od svog supruga zahtijeva da joj da otkaz, nekoliko događaja još iz prve polovice listopada kada je predsjednikova supruga bila na turneji po Africi, kad je posjetila Ganu, Malavi, Keniju i Egipat. New York Times je naveo da je Melania poludjela već zbog toga što je Ricardel putovanje najavila još i prije nego što je ono u cijelosti isplanirano. Pa kad je shvatila da joj Melania Trump nije rezervirala mjesto u avionu, da je zaprijetila da će joj uskratiti sredstva za turneju. To je očito upalilo, jer je naposljetku Mira Ricardel ipak putovala s cijelom svitom u Afriku.

Melania Trump | Author: CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL

Ne ulazeći u to što je od tračeva iz Bijele kuće točno, a što ne, jer nije isključeno niti to da su Miru Ricardel i olajavali, ovakav scenarij odgovara onome što se o njoj i inače piše i govori po Washingtonu, da je riječ o svadljivoj, često birokratski raspoloženoj i tvrdoglavoj osobi.

Ono što je činjenica jest to da je riječ o istaknutoj republikanki, politički oštrih nazora na liniji “Reaganovog republikanstva”, kojoj je ovo već druga predsjednička administracija u kojoj ima aktivnu ulogu. Imala je 41 godinu kada ju je ekipa Georgea W. Busha angažirala da im bude zamjenica pomoćnika tajnika za obranu i nacionalnu sigurnost za Euroaziju, dakle kao vrlo blisku suradnicu ministra obrane Donalda Rumsfelda. Kod Trumpa je prvo bila podtajnica za trgovinu i izvoz, a od proljeća ove godine je na sadašnjoj poziciji. Prijelomni trenutak u njenoj karijeri ipak se dogodio 1989. kada ju je republikanski šef Bob Dole uzeo za suradnicu u Senatu, i to na pripremi zakona, te posebno u vanjskoj politici i pitanjima obrane. Trenutak kad je na tom mjestu izrazito iskočila iz sivila službenika po Senatu bio je izbijanje rata u BiH. Bosanskog porijekla, kao kći Hrvata iz BiH, znala je jezik, običaje, svu onu zapadnjacima skoro nemoguće razumljivu povijesnu, političku, kulturnu i društvenu vrlo složenu priču s Balkana. Ona je do te mjere bila ključna za oblikovanje stavova i politike Boba Dolea na Balkanu, posebno u BiH, da su mu predbacivali “protusrpske stavove”, zbog porijekla Mire Ricardel.