“Mini marina” nalazi se nedaleko od ACY marine na Rabu. Ovo je samo još jedan od primjera prisvajanja pomorskog dobra u Hrvatskoj.

Još jedan od primjera svojatanja pomorskog dobra ovaj put dolazi s Raba, piše Morski.hr.

Naime, Nijemac je izbetornirao vlastiti mul, postavio nekoliko bova te napravio malenu privatnu luku za sebe i prijatelje. 

– Vi se čudite da pojedinci svojataju plaže za privatne… moj susjed Nijemac je u moru zalio betonom privatan mul na koji nikome ne da pristup. Još je stavio 4 bove na koje vežu njegovi prijatelji svoje jahte cca 20-30 m od plaže s tim da je ACY marina odatle udaljena oko 200 m… Niti je sigurno za kupanje, niti higijenski jer negdje prazne otpad iz jahti – napisala je čitateljica za Morski.hr.

– A kome se obratiti? – pita se ona – Lučka ispostava Rab da nema ovlasti u tome.. pokušavam poslati mail na Ministarstvo pomorstva.. mail ne prolazi… a jahte stoje… i nikome ništa – žali se.

No čini se da Nijemac nije jedini. Ovakvih mulova se nažalost može pronaći na tisuće, pa čak i u Supetarskoj Dragi ima mnoštvo mulova i rivi koji su na divlje sagrađeni, na identičan način.  Prije tjedan dana na Drveniku Velom došlo je do verbalne prepirke između kupačica i muškarca koji je tvrdio da je plaža, inače pomorsko dobro, njegovo vlasništvo.

– Plaža je po zakonu pomorsko dobro. Nema šanse da je itko uzme, sve što je šest metara od crte vode prema kopnu je pomorsko dobro i ono je opće dobro. To nije čak ni javno dobro, tu nema vlasništva. I upravo zbog toga, nitko se ne može upisati u zemljišne knjige kao vlasnik. Nema šanse da itko zapojasa i ne da pristup pomorskom dobru – kažu iz Ministarstva.