Od naredne godine Mostar će biti grad pod video nadzorom

0

Nakon posljednjih huliganskih nereda sredinom prošlog mjeseca, Grad Mostar odlučio je uložiti sredstva u nabavku opreme za
videonadzor visoke kvalitete, po uzoru na Čapljinu, Neum i Široki Brijeg. Struka smatra kako bi sa 80 kamera na ključnim mjestima u gradu došlo do smanjenja krivičnih djela te bi se policiji i parking službi uveliko olakšala kontrola saobraćaja, piše BHRT.

Na području Mostara trenutno je aktivno 12 kamera za video nadzor. Da bi se pokrila većina područja grada potrebno je instalirati još oko 70 novih na mjestima koja sugerira struka. Nakon huliganskih izgreda Grad Mostar osigurao je 360.000 KM za nabavku i instalaciju opreme. Mostar bi se time u 2022. pridružio listi gradova koji su već uspješno uveli video nadzor.

“Radimo na tom projektu, znači, nije to samo da kupite kamere i postavite, radimo na tom projektu i realizirat će se, nadam se, već u prvom mjesecu sljedeće godine”, rekao je Mario Kordić gradonačelnik Mostara.

Čapljina je prvi grad u Bosni i Hercegovini potpuno pokriven kamerama. Uvođenjem video nadzora došlo je do vidljivog pada kriminaliteta, a zahvaljujući ovoj tehnologiji rasvijetljena su mnoga krivična djela i prekršaji.

“Ispočetka je bilo različitih razmišljanja u stilu: “Ne treba nam veliki brat”, međutim, ipak ogromna većina je prihvatila video nadzor kao nešto dobro što se kasnije i pokazalo jer se stopa kriminaliteta smanjila za 30 posto. Dakle, preventivno smo htjeli djelovati, a video nadzor je policiji poslužio u nekoliko slučajeva da otkriju počinioca krivičnih djela”, rekao je Smiljan Vidić gradonačelnik Čapljine.