Pokrenuta istraga: Jesu li Francuzi bili dopingirani u finalu Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske?

0

Španjolski El Mundo Deportivo donio je nevjerojatnu vijest.

Finale SP-a 2018.: Francuska – Hrvatska (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Svjetska antidopinška agencija (WADA) pokrenula je veliku istragu u koju je uključen i francuski nogometni prvak PSG, a tiče se korištenja žvakaće gume kao možebitnog sredstva za doping.

Riječ je o žvakaćoj gumi koja nema šećera i koju koriste pripadnici američke vojske, a koja sadrži vitamin B i veliku količinu koefina. Za razliku od kave ili energetskog napitka kojima treba i do pola sata da počnu djelovati, prednost ovakve žvakaće gume je u tome što se nakon samo pet minuta stimulira živčani sustav i smanjuje se osjećaj umora.

U SAD-u se ona počela koristiti nakon određenih vojnih istraživanja, a u francuski nogomet prvi ju je, pišu španjolski mediji, implementirao Blaise Matuidi, još tijekom Europskog prvenstva kojemu je prije tri godine Francuska bila domaćin.

Liječnik potvrdio da su konzumirali na Euru
Žvakaća guma se koristi neposredno prije utakmice i onda se ispljune kako u nekom duelu ne bi došlo do gušenja.

Onaj dio istrage koji je dosad proveden ustvrdio je kako su Francuzi zaista i koristili spomenutu žvakaću gumu na Europskom prvenstvu, ali im, kao što znamo, niti to nije pomoglo u finalnom obračunu s Portugalom.

Potvrdu konzumiranja dao je i liječnik francuske reprezentacije Franck Le Gall.

“One su na raspolaganju igračima na stolu nasred svlačionice, isto kao i sva druga energetski bogata hrana poput orašastih plodova. Može ih uzeti tko god želi, nitko igrače ne tjera da ih uzmu.

Što s finalom Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske?
Istragu je na sebe preuzela WADA i čeka se konačni zaključak – jesu li te žvakaće gume energetski stimulans ili dopinško sredstvo?

Naravno da ova vijest odmah za sobom vuče i paralelu sa Svjetskim prvenstvom u Rusiji gdje je Francuska osvojila naslov svjetskih prvaka pobijedivši u finalu Hrvatsku sa 4:2.

Tricolori su sa sobom u Rusiju ponijeli 120 paketića tih žvakaćih guma, a jesu li ih koristili u finalu i u kojoj mjeri je to utjecalo na poraz naše reprezentacije, vjerojatno nećemo saznati nikad. Odnosno, da budemo precizniji, bit će nemoguće dokazati retroaktivno da su Francuzi bili dopingirani.

/Gol.hr/