PONAŠANJE MJERA PREMA STROGIM PRAVILIMA: Ovako će se obavljati kupovina i usluge u Hrvatskoj

0

Život kakav smo do sada znali – neće se još dugo vratiti. Moramo se priviknuti na nova pravila ponašanja.

Kupovina odjeće

“Sasvim sigurno vam ne bi bilo ugodno da probate neki odjevni predmet nakon što je probao netko za koga ne znate je li inficiran s koronavirusom, i to je epidemiološki neprihvatljivo.

Mi moramo smisliti funkcioniranje na način da prodaju robu, ali da se rizik svede na nulu. To će biti moguće jedino na način da se prodaje isključivo zapakirana roba, imate mogućnost da ju kod kuće probate i vratite, ako vam odgovara ili na neki drugi način zamijenite”, kazao je hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak.

Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

Konobar na metar udaljenosti nije rizik

“Ako vam na određenu udaljenost od 1 metar ili više od 1 metar dođe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od par sekundi dok vam ne preda to što ste naručili to se ne smatra bliskim kontaktom, i tako se koronavirus ne prenosi. Ne treba razmišljati na način da će biti tone pleksiglasa po ugostiteljskim objektima nego treba razmišljati da treba funkcionirati naučiti, živjeti, raditi s tim da se održava socijalna distanca”, ističe.

Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

Samoizolacija ostaje

“Ovisi o tome kakva je priroda kontakta, i vještini epidemiologa na koji način će odrediti anamnezu, i otkriti one koji su stvarno bili na 1 metar na duže od 15 metara. Ako je ista prostorija od više ljudi svi idu u samoizolaciju bez obzira na bliski kontakt”, kaže Capak.