POTPISANI UGOVORI O OBNOVI 32 KUĆE

0

San o krovu nad glavom dosanjale su još 32 porodice koje su u proteklom ratu ostale bez svojih domova, a ugovore o izgradnji i obnovi objekata potpisali su danas u Opštinskoj upravi sa predstavnicima Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.
Jedna od potpisnica ugovora je i Mira Pejić iz Bijelog Brda, koja od rata sa porodicom živi u Zagrebu.
– Cijela obitelj je zahvalna i drago nam je što smo dio ovog projekta i što će se obnoviti naša kuća, koja je u ratu pozrušena. Od rata živimo u Zagrebu i ovo nam mnogo znači, jer cijela naša obitelj potiče iz Bijelog Brda. Kada bude obnovljena naša stambena jedinica moći ćemo doći i biti tu na svome, a novim generacijama koje dolaze moći ćemo pokazati odakle su potekli – kazala je ona.
Izgradnja stambenih jedinica realizuje se u okviru Regionalnog stambenog programa koji je dio projekta BH4, odnosno projekta stambenog zbrinjavanja, a ugovorena vrijednost radova u Derventi je 1.156.000 maraka.


Zamjenik direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Juričević istakao je da je ovo jedan u nizu projekata koji je realizovan u Derventi, te izrazio nadu da će porodice koje i nakon dvije i po decenije čekaju svoje domove, dočekati da im se izgrade kuće ili nadoknade objekti.
– Kroz Regionalni stambeni program, u okviru kojeg se iz donatorskih sredstava grade porušeni objekti, trenutno se širom Republike Srpske gradi 218 objekata. Očekujemo od donatora da nam produže rok i odobre projekte BH5 i BH6, gdje bi se preko Vlade RS dalje provodili programi obnove i izgradnje ratom porušenih kuća – rekao je Juričević dodajući da očekuje da svi porušeni objekti budu obnovljeni ili izgrađeni.
On je istakao da je od završetka rata do sada na području Derventa, kroz projekte ranijeg Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, a sada Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, obnovljeno i izgrađeno više od 700 stambenih jedinica koje su porušene tokom proteklog rata.
Zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić istakao je da lokalna zajednica daje punu podršku ovakvim projektima, te čestitao svima koji su ovom prilikom potpisali ugovore, kao i onima koji će to tek da urade u godinama pred nama.
– Vjerovatno je malo ko bio svjestan razaranja koja su se desila u Derventi tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka i sigurno je da posla na obnovi ima mnogo. Nadam se da će svi koji čekaju obnovu kuća sve ove godine, dobiti svoje stambene objekte. Samo oni znaju kako je bilo čekati sve ove godine da se vrate na svoja ognjišta i vjerujem da im je satisfakcija kada dođe do ovakvog čina kao što je potpisivanje ugovora – rekao je Jeftić.
Nakon potpisivanja ugovora izvođač radova, zvornička firma „Enikon gradnja“, uveden je u posao i u roku od 150 dana trebalo bi da završi izgradnju stambenih jedinica za koje su potpisani ugovori.

Do sada urađeno
Prema podacima Opštinske uprave, u 2019. godini na području Dervente izgrađeno je i obnovljeno 56 stambenih jedinica, a još sedam je u fazi izgradnje. Za 25 stambenih jedinica u toku je izrada projektne dokumentacije.