Drugostupanjska disciplinska komisija VSTV-a BiH donijela je odluku o razrješenju dužnosti Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Međutim, riječ je o nepravomoćnoj odluci jer Tadić ima pravo žaliti se Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću koje mora dati konačnu riječ.

Podsjećanja radi, Prvostupanjska komisija razriješila je Tadić dužnosti glavnog tužiteljice 26. srpnja ove godine. Tada su rekli da je počinila disciplinski prekršaj nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti i propuštanje iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima vijeća.

“Izriče se disciplinska mjera premještanje s mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH”, navedeno je u odluci Prvostupanjske disciplinske komisije.

U tužbi koju je protiv Tadićeve podnio Ured disciplinskog tužitelja navedeno je da je zanemarivala obveze i naloge VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva BiH raspoređuju u rad tužiteljstva putem sustava koji je automatiziran. Također, kako se navodi u tužbi, Tadić je propuštala da kao rukovoditeljica Tužiteljstva BiH, primjenom Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka osobnih sigurnosnih provjera osoblja Tužiteljstva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga VSTV-a da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere Zakona o zaštiti tajnih podataka.