Prof. Milićević: Višestruko povećanje turista Mostaru zahtjeva veća ulaganja u turizam

0

Zvanične statistike pokazuju da je na jugu Bosne i Hercegovine broj domaćih i stranih gostiju u prvih šest mjeseci ove godine višestruko veći u odnosu na prošlu.

Ipak, trebat će još neko vrijeme da se turizam, kao ključna grana ekonomije u tom dijelu BiH, vrati na nivo od prije pandemije korona-virusa, iz rekordne 2019-te godine.

U Turističkoj zajednici HNŽ ističu kako su turistički radnici zadovoljni. Puno je veća posjeta u svim destinacijama u tom dijelu BiH nego prethodne godine. Viši stručni saradnik u Turističkoj zajednici HNK, Ramiz Bašić, kaže kako je – u odnosu na isti period prošle godine – broj dolazaka turista veći za 233 posto.

Statistika pokazuje dobre rezultate u ovom periodu. Posjete našoj županji vraćaju nadu u razvoj turizma kao ključne gospodarske grane pogotovo u područjima van gradskih i općinskih centara. Prema podatcima iz TZ ureda broj dolazaka domaćih turista je veći za 163 posto, a stranih za čak 403 procenta. Ovim trendvima moramo prilagoditi našu ponudu ali i osigurati dovoljan broj djelatnika. Ulaganja u turizam moraju biti puno veća jer postoji nedostatak smještajnih kapaciteta, bolja putna infrastruktura te posebna važnost funkcioniranja mostarskke Zračne luke – kazala je Prof.dr.sc. Mirjana Milićević sa studija Turizma Sveučilišta u Mostaru.

Broj gostiju jeste veliki, kažu u jednom od restorana u mostarskom Starom gradu, ali je klijentela uglavnom bh. dijaspora.

Statistika nerijetko ne prikazuje stvarno stanje, podsjećaju u Turističkom uredu u Međugorju, gdje su se prije pandemije slijevale stotine hiljada katoličkih hodočasnika iz cijelog svijeta.

“Mi smo, recimo, lani, 2021. godine, ostvarili tek negdje oko trećine naših rezultata iz 2019. godine”, izjavio je voditelj Turističkog ureda Međugorje, Željko Vasilj.

I zvanični podaci potvrđuju da su rezultati prvih šest mjeseci ove godine ispod nivoa iz posljednje pretpandemijske, 2019. godine.

U Međugorju je sezona nešto drugačija. Tek je krenula i traje do sredine novembra. Nadaju se da bi na kraju sezone mogli ostvariti oko 60 posto učinka u odnosu na 2019. godinu.

“Nadamo se, ipak, da ćemo mi nastaviti taj jedan uzlazni trend, ali će nam trebati sigurno barem još godinu dana da se vratimo na one normalne brojeve, od oko milion ljudi godišnje, koji prođu kroz Međugorje”, izjavio je voditelj Turističkog ureda Međugorje, Željko Vasilj.