Raspudić: Plenkovićeva Vlada izdala je Hrvate u BiH

0
Izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća u 2021. u Hrvatskom je saboru u srijedu predstavio premijer RH Andrej Plenković, a iz Mosta su najavili da ga neće podržati.

Nino Raspudić upozorio je da je Vijeće EU odbacilo amandmane Hrvatske o legitimnom političkom predstavljanju i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda kroz izbornu reformu uoči izbora u BiH koji će biti u listopadu.

Umjesto da Hrvatska blokira te zaključke, kako je primjerice godinu dana ranije učinila Bugarska, zbog sitnica na štetu Sjeverne Makedonije, procijenivši da je to u skladu s njenim nacionalnim interesima, Plenkovićeva Vlada odlučila je “podviti rep” i kao “poslušni ćato” odraditi zadatak hladne izdaje Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i hrvatskog interesa u cjelini, upozorio je.

Naveo je i kako u Republici Srpskoj ne postoji niti jedan srpski faktor koji bi milimetra odstupio od koncepta Republike Srpske. Poručio je također kako i jedan Hrvat ili član vladajuće većine u Hrvatskoj nije trebao “ići slaviti” Republiku Srpsku, prenosi Hina.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman smatra pak da su zaključci Vijeća EU najveći uspjeh ove vlade.

Ako je netko učinio za Hrvate u BiH, onda je to Plenković i svi mi zajedno s njim koji smo tamo bili prisutni, rekao je.