Rezervirali ste smještaj za odmor: Četiri načina kako otkriti ima li skrivena kamera

0

Uzeli ste godišnji i jedva čekate ostaviti torbe u smještaju koji ste našli i otići istražiti grad? No, je li vam palo na pamet da vas vlasnik objekta koji ste iznajmili možda gleda putem skrivene kamere?

Nije ni jednom muškarcu koji je ostao zatečen otkrivši kako smještaj koji je rezervirao i platio ima upravo skrivenu kameru putem koje je vlasnik stana mogao neometano gledati svoje goste.

Andrew Baker, koji je otišao je u ožujku na odmor sa svojom suprugom Nealie i njihovo petereo djece, sasvim je slučajno povezao stvari. “Pronašli smo skrivenu kameru u detektoru dima,” napisala je Nealie na Facebooku. Vlasnik stana priznao je kada su ga gosti suočili s dokazom. Nakon toga obitelj je napustila stan i obavijestila Airbnb nakon čega je spomenuti smještaj skinut s ponude i obitelj je uz ispriku, dobila i uplaćene novce natrag.

Kako prepoznati skrivenu kameru?

1. Potražite predmete koje odskaču u nekoj sobi, odnosno, ako primijetiti plišanog medvjedića u kupaoni ili u dnevnoj sobi, imate razlog za opravdanu sumnju, pojašnjava za Huffington Post Jack Plaxe, osnivač i direktor Security Consulting Alliance u Kentuckyju. Postavite pitanje gdje bi vlasnik mogao postaviti kamere da dobije dobar pogled. 

2. Isključite svjetlo u prostoriji i džepnom lampom posvjetlite po predmetima oko vas. Kamera sadrži leću te će se svjetlo vaše svjetljike refleksirati preko leće ako je prisutna. 

3. Pretražite wi fi mreže. Upravo je tako Andrew Baker,inače IT konzultant, uvidio da je u smještaju skrivena kamera. Na listi wi fi-a ugledao je IPCAMERA. Savjetuje da se poslužite aplikacijom Network scanner i sl. 

4. Isključite nepotrebne uređaje iz struje. Imate sat za buđenje ili radio i sl. u smještaju koji ste unajmili? Ako sumnjate da bi neki od njih mogao sadržavati skrivenu kameru, isključite ih iz struje ili jednostavno prekrijte tamnom odjećom.