Sindikat uposlenih u srednjim školama ZHŽ-a u ponedjeljak štrajka

0

ŠIROKI BRIJEG, 2. siječnja (FENA) – Skupština Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) najavila je opći štrajk u ponedjeljak, 9. siječnja, u 8 sati u svim srednjim školama ZHŽ-a.

Razlozi za štrajk su, među ostalim, nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, te nepostizanje zajedničkog stava o postotku povećanja plaće, priopćeno je iz Sindikata.”Prošla su gotovo četiri mjeseca otkako smo Vladi i Ministarstvu obrazovanja službeno najavili mogućnost pokretanja općeg štrajka, dva mjeseca od donošenja Odluke i više od godinu dana kako je potpisan Sporazum kojim nam je ‘zajamčeno’ potpisivanje Kolektivnog ugovora do 1. ožujka 2022.!”, podsjetili su u Sindikatu.

Cijelo vrijeme odvija se, kako navode, davno započeta praksa ignoriranja, obmanjivanja i odugovlačenja.”Upozoravali smo na rokove, pozivali na razgovore, obraćali se Skupštini ZHŽ-a, a jedini rezultat ‘partnerske i socijalne suradnje’ jeste taj da nam je, za dodatno odugovlačenje, proturena jednostrano osmišljena verzija Kolektivnog ugovora kojom su nam ‘partneri’ predvidjeli manja prava nego što ih imamo po Zakonu o radu!”, upozorili su u Sindikatu.Ističu kako uopće nisu dobili priliku obrazložiti financijska traženja specifična za djelatnike u srednjim školama, odnosno direktno pregovarati s relevantnim predstavnicima Vlade.

Napominju kako je prosvjeta najveći proračunski korisnik i ujedno jedini čiji djelatnici nemaju mogućnost napredovanja, korištenja stimulacija, sustava nagrađivanja za postignute rezultate i slično. Jedina razlika između početnika i iskusnog djelatnika su godine staža.Navode i to, kako je plaća najbolnija točka svake zaposlene osobe u toj županiji.”Pozvat će se vladajući na to da smo dobili početkom 2022. povišicu od 10 posto. Međutim, tih 10 posto nije ‘pojela’ ova inflacija s kojom se trenutno borimo nego inflacije koje godinama glođu možda i najjadnija primanja u ŽZH, a to su ona prosvjetna”, ističu.Podvlače kako su vlade većine drugih županija u Federaciji u međuvremenu potpisale ugovore sa sindikatima i dogovorile povećanja plaća.Odbili smo, ustvrdili su, miješati se u politička previranja i ujedno dati Vladi dovoljno vremena nakon izbora za konsolidaciju i završetak priče s njihovim Kolektivnim ugovorom.

Cilj im je također, navode iz Sindikata, bio ne dati se ponovo uvući u otimanje božićnih i novogodišnjih blagdana sebi, učenicima i našim obiteljima.”Bili smo uvjereni kako ćemo u tišini i bez javnih istupa, bez remećenja nastavnog procesa i podizanja tenzija privesti kraju Kolektivni ugovor čak i prije Božića. To što Vlada još uvijek nije formirana ni nakon četiri mjeseca od izbora možda nema direktne veze s traženjem prosvjetara, ali sigurni smo da je najava općeg štrajka trebala biti motiv za ubrzanje tog procesa”, poručili su iz Sindikata.