Stari grad u Mostaru nema adekvatno održavanje. Posljednjih godina izražena je i potreba za sanacijom, iako je kaldrma postavljena 2004. godine.

Stari grad u Mostaru neodržavan i zapušten
Izvor: federalna.ba/Sanel Kajan

Naime, kameni obluci u Kujundžiluku ispadaju, potpuno je onemogućeno kretanje osobama koje koriste invalidska kolica, kao i majkama s bebama. Dolazi do odrona zemlje, kao što se nedavno desilo kod Krive ćuprije. Iako je nivoa vlasti mnogo, kao i agencija i službi koje bi trebale voditi računa o tom dijelu Mostara – realnost je sasvim drugačija.

Popucala kaldrma u mostarskom Kujundžiluku

Rupe na mjestima kamenih oblutaka kojih odavno nema. Tende od različitih materijala, oblika, boja… Poplavljen Stari grad tokom svakog jačeg pljuska. Klima uređaji i pvc otvori na objektima starim i nekoliko stotina godina.

Sve je to slika starog dijela Mostara danas. 

U Turističkoj zajednici kažu da na to upozoravaju još od 2004. godine kada je izvršena rekonstrukcija.

„Mislim da je nekvalitetno urađeno. U Starom gradu je stvoren problem. Posjedujem elaborat gospodina Ćosića koji je radio tih godina i koji je tada ukazao da će doći do obrušavanja Krive ćuprije zbog nepravilnog regulisanja voda rijeke Radobolje. I to se desilo! Kompletan sistem odvodnih kanala u Starom gradu koji je postojao stotinama godina i nikad nije bilo plavljenja je zatrpan!“, kaže Mensud Duraković, predstavnik Turističke zajednice Mostara. 

Kap koja je prelila čašu je postavljanje tendi s pravopisnim greškama. I u verziji na bosanskom i u verziji na engleskom jeziku. 

„Prvo što je meni lično upalo u oči su te gramatičke greške koje su napravljene. Treba se unificirati Stari grad. Treba se dati mogućnost umjetnicima koji žive i rade u Starom gradu da dođu do izražaja“, govori Duraković.

Za izradu i postavljenje tendi je odgovorna agencija „Stari grad“. U pisanom odgovoru kojeg su nam uputili, uz ostalo su naveli i da će preuzeti odgovornost za sve eventualne tehničke nedostatke:

„Stručni nadzor na izradi i postavljanju tendi radilo je tehničko osoblje Agencije „Stari grad“. Natpisi na tendama rađeni su na engleskom, kao međunarodnom jeziku, a prevod na bosanski je urađen doslovno. Zamjena metalnih tendi koje ne odgovaraju tradicionalnim, će biti urađena kada za to budu osigurana finansijska sredstva. Agencija „Stari grad“ kao odgovorna institucija i implementator projekta će preuzeti odgovornost za sve eventualne tehničke nedostatke. Postavljanje kaldrme u Starom gradu rađeno je 2004. godine, a Agencija Stari grad tada nije ni postojala. Služba za komunalne poslove Grada Mostara je nadležna za održavanje kaldrme, kao i ostalih javnih površina.“

Previsoko postavljena i neodržavana kaldrma nije samo estetski problem, nego i opasnost po sve one koji odluče prošetati Starim dijelom Mostara.

„Znam da je stanje više nego katastofalno. Sve je zapušteno. Čak nema ni znakova koji bi trebali biti istaknuti, gdje je opasnost po život, npr. na stepenicama kod Starog mosta, gdje turisti padaju i Hitna po njih dolazi“, kaže Arnel Pribišić. 

Nezadovoljni su i oni koji rade u Starom gradu: slikari, zanatlije i trgovci

„To je jako nezgodno. I za strance, a pogotovo za žene s djecom u kolicima. Ili invalidne osobe. Po troje mora vući ona kolica, jer to ne može lako da klizi. Popucala je kaldrma i održavanje je općenito tužno. Niko o tome ne vodi računa!“, govori slikarica Zarifa Velić.

Nepostojanje Gradskog vijeća Mostara proteklih godina bilo je pokušaj opravdanja za sve probleme i nedostatke u odjelima, agencijama i službama Gradske uprave Mostara. No, uskoro će to zakonodavno tijelo održati svoju prvu sjednicu te početi s radom. Pred njima je i rješavanje nagomilanih problema koji opterećuju Stari grad i područje oko Starog mosta.

/federalna.ba/