Stotine roditelja u prosvjednoj šetnji u Mostaru: Socijalizacija, ne ekranizacija

0
Više stotina roditelja sudjelovalo je u prosvjednoj šetnji ”Socijalizacija, ne ekranizacija” održanoj u ponedjeljak u Mostaru.

Organizator je bila Udruga roditelja Naša djeca 2014., a ističu da traže normalizaciju nastave u školama te se protive pojedinim mjera Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije vezanim za izvođenje nastave.

Zahtjevi Udruge su:

  • nastava na daljinu isključivo u slučaju opće karantene
  • izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu
  • mjerenje temperature djeci doma, a ne pri ulasku u školu
  • obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom
  • ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica

Član Upravnog odbora Udruge Naša djeca 2014 Dragan Musa kazao je kako su djeca motiv ovog prosvjeda.

Borimo se za našu djecu, njihovo obrazovanje i da kroz što normalnije školovanje probaju usvojiti što više znanja. Najbitniji zahtjev koji smo postavili nam je da se online nastava izvodi samo u slučaju opće karantene, a drugi zahtjev, koji je također jako bitan, je da u slučaju zaraze jednog djeteta u razredu samo to dijete ide u samoizolaciju, a ne cijeli razred, kazao je Musa.

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune, Musa dodaje kako su im ruke vezane jer nemaju sugovornika s druge strane.

Ovim skupom pokušavamo isprovocirati da se Ministarstvo obrazovanja obrati, sasluša riječ roditelja i vidi koji su naši problemi te da u skladu s tim pokušamo iznaći zajedničko rješenje, naveo je Musa.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš kazao je da se mjere koje su donesene moraju preispitati.

Ako govorimo o školstvu, mjere koje su donesene su dvojake. Djeca dok idu kroz hodnik i ulaze u učionice nose maske, u učionici su bez maske, izlaze vani i odmah skidaju maske i druže se zajedno. Te mjere se trebaju preispitati, treba vidjeti jesu li odgovarajuće i poraditi na njima, ali nama je dužnost poštovati sve mjere koje su na snazi, kazao je Lauš.

Istaknuo je kako je jedna od važnijih poruka da su roditelji protiv online nastave.

Ako dođe do toga da učenici budu pohađali online nastavu onda smo sigurno izgubili jednu, dvije generacije, istaknuo je Lauš.

Prosvjednici su u šetnju započeli na Španjolskog trgu te su su kretali Šetnicom/Ulicom Nikole Šubića Zrinskog do Trga hrvatskih velikana (Rondo), zatim Ulicom kralja Zvonimira te do parka Zrinjevac gdje je bilo organizirano potpisivanje peticije kojom se podržavaju gore navedeni zahtjevi udruge.