STRAVIČAN ZLOČIN U ZAGREBU: Ljubomora čest motiv za zločin

0

U Zagrebu, na zagrebačkoj Kajzerici je Igor Nađ, koji je prije nego što si je oduzeo život, ustrijelio Maju Tojagić, s kojom je imao dijete, ali i njenog 10-godišnjeg sina iz ranije veze, roditelje, sestru i sestrinog partnera.

Koliko je tanka linija između ljubavi i zločina iz ljubomore? Zbog ljubomore ubijali žene, majke, očeve, bebe u kolijevci…

Ljubomora je, slažu se psiholozi, osnovni motiv ubistava. Kada biste pitali zatvorenike zašto su počinili zločin − većina bi odgovorila da je razlog ovo krajnje negativno osećanje. Međutim, kako objašnjava uvaženi psihoterapeut, do zločina iz ljubomore ne dolazi preko noći.

− Ljubomora otkriva jaku, nenormalnu želju za posedovanjem. Ona je uzrok sumnje, ljubomorne osobe se osjećaju ugroženo, čak i oblačenje i način na koji se ponašaju partneri može da bude uzrok neprijatnih scena, svađa…Ta agonija postaje problematična ako partner, češće muškarac, ne može da se obuzda, patološki izražava osećanja, sumnja ga duže vremena razdire, popuštaju kočnice… Najčešće se u ozbiljnim fazama „umješa“ i alkohol. Tada dolazi do kobnih posledica − kaže dr Milivojević.

U životu emotivnih partnera nema posebnih znakova koji otkrivaju da partner može da izgubi kontrolu osjećanja, a ne postoji ni trag koji bi to mogao to da otkrije na početku veze. Ukoliko se, ipak, ispolji, dr Milivojević savjetuje da treba reagovati na najmanji oblik nasilja. Odmah je potrebno postaviti ultimatum: ili se to više neće ponoviti ili ću te ja sljedeći put ostaviti. Važno je da čovek bude dosljedan.

LJUBOMORA NIJE DOKAZ LJUBAVI

Ljubomora je normalna, ako se iskazuje u razumnoj meri, ali nije dokaz ljubavi.

Među partnerima nema razlike – i muškarci i žene su ljubomorni. Jedino ih razlikuje način na koji je pokazuju: žene su otvorenije, plaču, traže objašnjenja, razgovor, a muškarci je uopšte ne priznaju. Za njih je to „slabost“ koja se krije, a klasična rečenica ljubomornog muškarca je : „Ja nisam ljubomoran, ali ne dozvoljavam ti da me vučeš za nos!“ Oni, su, međutim agresivniji u ispadima prema svojim izabranicama, a za žene je tipičnije da je njihova ljutnja usmjerena na treću osobu.

− Za sve je „kriv“ strah da će voljena osoba prestati da voli, da će otići… ključno je da ljubomorna osoba za sebe misli da ne zaslužuje ljubav. Taj strah „ne zaslužujem ljubav“ je dubok. Ponekada potiče još iz detinjstva – navodi dr Milivojević