Švicarski predsjednik Alain Berset u intervjua za nedjeljno izdanje lista Neue Zuercher Zeitung istaknuo je važnost neutralnosti svoje zemlje te je osudio “ratno ludilo”.

– Osjećam to ratno ludilo u nekim krugovima. I vrlo sam zabrinut zbog toga jer taj osjećaj počiva na kratkoročnoj viziji, rekao je Berset, dodavši da se švicarsko oružje ne treba koristiti u ratovima.

Socijaldemokratski predsjednik iz kantona Fribourg je istaknuo da je stajalište Saveznog vijeća po tom pitanju vrlo jasno.

– Razumijem i poštujem činjenicu da druge zemlje imaju drugačije stajalište, no treba se poštivati i švicarsko stajalište, rekao je šef države.

– Reći jednostavno da je sada situacija drugačija i da Švicarska mora sve promijeniti ne obazirući se na svoje pravne temelje, to nije moguće, odlučno je rekao švicarski predsjednik.

Naime, rasprava o neutralnosti Švicarske traje od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

Švicarska, koja nije članica EU, uvela je sve sankcije europskog bloka protiv Moskve, ocijenivši da su kompatibilne s neutralnošću zemlje, no Bern odbija zahtjeve Njemačke, Španjolske i Danske da im se dopusti preusmjeravanje uvezenog švicarskog oružja i streljiva prema Ukrajini.

Više je inicijativa stavljeno pred parlament da ublaži ta pravila, no proći će mjeseci prije nego se donese neka odluka.

Tijekom posjete UN-u, Berset je rekao da nije trenutak za promjene i ne možemo raditi iznimke, braneći tradicionalno mudro i odmjereno stajalište svoje zemlje.