Tko su žene iz BiH za kojima je Interpol raspisao crvenu tjeralicu?

0
Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija (Interpol) traga za točno 100 osoba iz Bosne i Hercegovine.

Konkretnije – ovaj broj je nešto veći – ali za njih 100 je raspisna crvena tjeralica. To je zahtjev za provođenje zakona širom svijeta za pronalaženje i privremeno uhićenje osobe do izručenja, predaje ili slične radnje.

Liste su duge, nepregledne i pune poznatih imena, a među stotinu osoba iz BiH s oznakom “crveno” Interpola nalazi se i pet žena. Na listama su pojedinci koji od zakona bježe i niz godina.

Od 100 državljana BiH – Interpol traga za 95 muškaraca i pet žena. U nastavku prenosimo detalje o njima koje je objavila ova organizacija.

Sandra Kahrić je rodom iz Bosanske Gradiške. Rođena je 13. rujna 1982. godine, a država koja traži njeno uhićenje i izručenje je Francuska.

Krađa, prevara, ugrožavanje zdravlja djeteta, pokušaj prevare i provale su optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Njen suprug tvrdi da je njen identitet ukraden, te da ona živi u Parizu i bavi se prodajom automobila. U izjavi za bh. medije, njen suprug Nenad Đorđević je rekao da je on slučaj prijavio Veleposlanstvu BiH u Francuskoj, da ona sada ne može putovati nigdje – jer ne može izvaditi dokumente koje koristi njena snaha Jagoda Aleksić.

Đorđević kaže da su svi podaci koji se nalaze na crvenoj tjeralici točni, ali da se iza njih krije potpuno druga osoba.

Slavojka Marinković ima 54 godine. Rođena je u Laktašima 13. siječnja 1967. godine. Država koja traži njeno izručenje je Bosna i Hercegovina.

Nezakonito lišenje slobode joj se stavlja na teret na stranici Interpola.

Podsjećamo, ona je sa suprugom Milenkom, osuđena za okrutno ponašanje prema Njemici Betini Signer, koja je bila zatvorena godinama na njihovom imanju u selu Karavlasi kod Kalesije. Nakon otkrića o zlostavljanju njemačke djevojčice, koju su tretirali kao robinju, u Općinskom sudu u Kalesiji Milenko Marinković je, poslije sporazumnog priznanja krivnje, osuđen na dvije godine zatvora, a njegova supruga Slavojka na 18 mjeseci.

Par je optužen da je od kraja 2005. do 17. svibnja 2012. godine u zaseoku Karavlasi držao zatvorenu Betinu Signer, koju su fizički i psihički zlostavljali, nanosili joj teške tjelesne ozljede, izgladnjivali je i tjerali da radi teške fizičke poslove. Slučaj koji je šokirao svjetsku javnost otkriven je 15. svibnja 2012. godine, kada ga je policiji prijavio Sead Makalić, stanovnik susjednog sela Gojčin.

Višnja Aćimović rođena je 12. travnja 1972. godine. Iz Kladnja je, a traži je Bosna i Hercegovina zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Prema navodima Tužiteljstva BiH, Aćimović se tereti da je, zajedno s više pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), u čijoj se neposrednoj blizini nalazio logor “Sušica” (općina Vlasenica), svjesno i voljno sudjelovala u ubojstvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

Nalazi se u Srbiji gdje joj je u prosincu 2020. godine počelo suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu. Krivicu je negirala.

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Aćimović početkom veljače 2017. godine, a kasnije je za njom raspisana tjeralica zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH.

Slobodanka Tošić iz Sarajeva rođena je 7. ožujka 1986. godine. Bosna i Hercegovina je zemlja koja traži njeno uhićenje i izručenje.

Optužbe protiv nje su udruživanje u svrhu činjenja kaznenih djela i ubojstvo u pokušaju sa sudioništvom.

Ona je najpoznatija osoba na ovom popisu, budući da je bivša Miss fotogeničnosti BiH i Playboyeva zečica. Ona je osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog sudioništva u pokušaju ubojstva Đorđa Ždrale. Uhićena je u akciji “Lutka”, ali je uspjela pobjeći. Mediji navode da ima i državljanstvo Srbije, piše N1.

Aldijana Dizdarević je iz Velike Kladuše. Rođena je 15. siječnja 1986. godine, a država koja traži njeno izručenje je BiH. Razlog – pokušaj ubojstva.

Međunarodna tjeralica za njom raspisana je po nalogu županijskog suda u Bihaću u kolovozu 2015. godine. Osumnjičena je da je 14. rujna 2011. uvečer u mjestu Kumarice kod Velike Kladuša iz ručno izrađene puške, takozvane kubure, kalibra 16 milimetara, ispalila hitac prema N.S. (29) iz Velike Kladuše koji je tada zadobio teške ozljede.