U Kini broj novozaraženih koronavirusom najveći u posljednjih šest mjeseci

0

Kina je u četvrtak prijavila 63 novozaražena covidom-19 u zadnja 24 sata, što je najveći broj od srpnja, dok vlasti pokušavaju izolirati žarište korona virusa koje se pojavilo na području oko Pekinga.

Zemlja u kojoj se novi koronavirus pojavio prije godinu dana, proljetos je uglavnom suzbila epidemiju zahvaljujući strogoj kontroli kretanja, sveopćem nošenju maske, mjeri karantene i aplikacijama za praćenje kontakata putem mobitela.

No broj oboljelih i umrlih u Kini ovih dana raste, iako je veoma daleko od brojeva koji se prijavljuju u inozemstvu.

Većina novozaraženih u četvrtak dolazi iz Shijiazhuanga, glavnog grada pokrajine Hebeja, koja okružuje Peking (51 zaražen plus 69 asimptomatskih slučajeva).

Sve škole na tom području s 11 milijuna stanovnika su zatvorene.

Glavne autoceste za Shijiazhuang, oko 300 km južno od Pekinga, zatvorene su a međugradski autobusi ne voze kako se virus ne bi proširio izvan grada.

Iz zdravstvenih razloga, glavna željeznička stanica u Shijiazhuangu je zatvorena i više ne prima putnike, objavila je javna televizija CCTV.

“Jučer sam se testirala, ali još nisam dobila rezultate. Bez njih ne mogu izaći iz grada”, rekla je mlada žena na upit CCTV-a.

Ako je vjerovati službenim podatcima, Kina je od početka epidemije prijavila 4634 umrla i više od 87.000 zaraženih, od kojih je većina u Wuhanu, u središtu zemlje.