Od 16 kandidata iz Bosne i Hercegovine čak pet nagrađenih!

Opatijski hotel Royal sinoć je bio domaćin dodjele ugledne nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” ove godine obilježava 25 godina uspješnog djelovanja, a na čelu s predsjednicom Udruge, Dijanom Katicom, prati ruralni turizam u Hrvatskoj od samih početaka.

Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama, a osim Hrvatske i Bosna i Hercegovina bilježi snažan rast kvalitetnih sadržaja na ruralnim područjima. U to se uvjerila komisija spomenute Udruge pri susretu s predstavnicima BiH u Livnu. Ove su se godine, po prvi put, uključili i predstavnici iz Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Čak 18 kandidata natjecalo se u različitim kategorijama, a njih 5 je osvojilo i vrijedne Suncokrete. Uz mnoge uzvanike i predstavnike turističkih zajednica iz Hrvatske, svoje su dobitnike nagrada došli podržati Zdravko Mioč, načelnik općine Kupres i prof. dr.sc Mirjana Miličević, pročelnica studija turizma na sveučilištu u Mostaru te članica ocjenjivačke komisije.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Zahvaljujem Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji što su potaknuli kandidate da se prijave, a petorici nagrađenih od srca čestitam.” izjavila je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, Dijana Katica.

Prof. Mirjana Miličević imala se prilike susresti sa svim kandidatima iz Bosne i Hercegovine i rado je podijelila svoje dojmove:

„Suncokret ruralnog turizma prepoznaje ruralni turizam kao neizostavnu komponentu razvoja sela u Hrvatskoj i zato mi je posebno drago što su prostori BiH uključeni u ovaj projekt. Hercegovina tek prepoznaje vrijednost i značaj ruralnog turizma kao pokretača gospodarskog, ali i drustvenog razvoja, stoga je vrednovanje kroz Suncokret ruralnog turizma snažan poticaj svima koji se bave turizmom, kazala je Miličević.

U nastavku navodimo dobitnike Suncokreta uz kategoriju i vrstu priznanja: U kategoriji Ruralno turistički projekti Zlatnu povelju dobiva hotel Buna iz Mostara, a dobitnik još jedne Zlatne povelje u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ je Continental Adventure iz Livna. Kategorija „Tradicijska (ruralna) gastronomija dobila je još jednog dobitnika i to Srebrne povelje – Hajdučke vrleti Blidinje. U kategoriji „Projekti/Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka“ povelju Brončanog sjaja dobio je projekt Budi drav ko dren, zaštićeni mućeni pekmez od drenjina iz Drvara. Još jedna Brončana povelja odlazi Raštikijadi, Marića gaj iz Gruda i to u kategoriji „Ruralno turistički projekti“. Dobitnicima je nagrade predala Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. /hms.ba/