Upitno obrazovanje Sebije Izetbegović, magistarski rad nitko ne može naći

0

“Niti sam ja njoj bio mentor, niti je ona zaista bila moja učenica. Točno je da je bila kod mene, ali tek nekoliko mjeseci, tijekom rata u BiH”, rekao je to dr. sc. Asim Kurjak na N1 televiziji. Kurjak je doktor medicine, svjetski stručnjak u oblasti opstetricije i ginekologije, znanstvenik, član sedam svjetskih akademija, ima čak 13 počasnih doktorata. Gostujući je profesor na više od 20 svjetskih univerziteta. Napisao je i uredio 117 knjiga na 14 jezika.

Kod njega je navodno Sebija Izetbegović specijalizirala. On kaže da nije.

Specijalizacija brzinom svjetlosti

Inače, školovanje Sebije Izetbegović je pod velom tajni. O tome su mediji naširoko izvještavali, prije svega Žurnal.

U jednom od tekstova Žurnal je naveo podatke da je profesorica Izetbegović studirala od 1978. do 1988. godine, dakle deset godina. Diplomirala je prosjekom ocjena 7,38.

Samim tim Sebija Izetbegović nije ispunjavala uvjete za asistenta na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, što je radila od 1996. godine do 1998. godine. Za to je potreban prosjek 8.

Kada nešto krene pogrešno, onda je to teško i ispraviti.

Ni nastavak školovanja Sebije Izetbegović nije tekao prema procedurama.

U njenoj biografiji je navedeno da je profesorica Izetbegović specijalizirala ginekologiju i primaljstvo. Sve to trajalo je od 18. 8. 1994. godine do 7. 2. 1996. godine. A specijalizacija traje četiri godine.

Međutim, Sebija Izetbegović je tvrdila da je specijalizaciju počela 1992. godine u Zagrebu.

“Prvi dan je zadužila bijeli mantil, kao i moja supruga. Drugi dan se vratila ranije s fakulteta, posvađala se s profesorima. Vrtjela se još malo po Zagrebu, ali je nestala. Bila je tu možda malo više od pola godine. U školu nije išla”, priča Pajt.

Tog razdoblja i studiranja Sebije Izetbegović u Zagrebu izvrsno se sjeća Muradif Pajt.

Pajt je prilično nepoznat široj javnosti, međutim, dobro je poznat određenom krugu ljudi, obavještajnim i tijekom rata vladajućim strukturama.

Pojedini ga smatraju obavještajcem, drugi kontraobavještajcem. On kaže da je bio gospodarstvenik, a da je sad “nezavisni specijalni istraživač u postupcima naplate ratne štete u korist žrtava ratnih zločina”.

Pajt je imao određenu ulogu u tijekom rata u BiH. Tad je, kako kaže, nabavio satelitske telefone za potrebe države BiH, sukladno zahtjevu i dogovoru koje je vodio Alija Izetbegović, tada predsjednik Predsjedništva BiH. Ta nabava Pajtu nikad nije isplaćena, zbog čega je tužio instituciju Predsjednika BiH pred američkim sudom. I dobio je presudu. Sad čeka da se ona prizna i u BiH. U pitanju su milijunske brojke.

Pajt je svojevremeno i za Slobodnu Bosnu govorio o svojim akcijama. Ali i o obrazovanju Sebije Izetbegović.

Raport ga je pronašao. Živi u Visokom.

Vrlo živopisna osoba, pun informacija. Dok razgovarate s njim zapaža svaki vaš pokret i pomno vas sluša i upija sve što govorite, pišu novinari Raporta.

“Zašto nitko ne piše o tome kako je studirala u Zagrebu? Jer i nije”, kaže Pajt na početku razgovora.

.

Muradif Pajt

Pajt kaže da je Sebija Izetbegović tijekom studija u Zagrebu živjela kod njega u stanu. Priča da je te 1992. godine živio u Zagrebu zajedno sa suprugom Aidom Cviko-Pajt.

Jednog dana mu je iz Veleposlanstva BiH u Zagrebu rečeno da dolazi snaha Sebija studirati medicinu u glavnom gradu Hrvatske i upitan je može li se kod njega smjestiti, s obzirom na to da i njegova supruga, tada, studira medicinu.

“To traje nekoliko godina, ta specijalizacija. Znam da mi supruge nikad nije bilo, odnosno nije dizala glave od knjige. Sebija je došla s majkom i kćerkom Jasminom, koja je tad imala možda 7 godina”, kaže Pajt.

Dalje priča da je nakon nekoliko dana krenula na studij.

Sedam dana nakon Sebijinog odlaska, kazuje Pajt, njegova supruga shvaća da joj nedostaju određeni radovi.

“Pita me gdje joj je magistarski rad, neka knjiga. Ma otkud ja znam, kažem joj. Ta knjiga je bila od nekog patologa Kana, jedan od najvećih stručnjaka na svijetu. Kaže meni Aida nakon nekoliko dana: “Ma to je Seka uzela”. Kontam što će uzeti tako, ali hajde da da provjerim. Odem do Ambasade naše i tražim broj na koji je mogu dobiti. Ona je već bila u Istanbulu. Nazvao sam je i rekao joj o čemu se radi. Ona se ispričala, kaže da je u frci uzela slučajno i izvinjava se što nije o tome blagovremeno obavijestila moju suprugu. Obavezala se da će sve vratiti i još jednom se izvinjava. S Aidom sam kroz nekoliko dana išao u Istanbul i sve mi je dostavio neko tnjen. Ona nije htjela. Međutim, kada smo preuzeli radove i knjigu vidjeli smo da je pokidala prve stranice i s radova i knjige.”, kaže on.

“Pokušajte naći kopiju njenog magistarskog. Nećete uspjeti”

Inače, Pajtova bivša supruga Aida Cviko-Pajt ugledni je patolog. Danas živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pajt sumnja da je Sebija Izetbegović plagirala rad njegove supruge.

“Moja žena je magistrirala kod Asima Kurjaka. To možete njega pitati. Sebija u Zagrebu nije ni studirala kako treba. Otišla je u Istanbul i tamo bila godinu i pol dana. U Zagrebu nastave nije vidjela. I gledao sam intervju Kurjaka na N1 u kojem je rekao da kod njega nije bila učenica”.

“Pokušajte naći negdje kopiju magisterija koji je Sebija Izetbegović napisala. Nađite u sveučilišnoj biblioteci njen rad. Sumnjam da ćete ga naći jer je jednostavno plagirala rad moje supruge. Morala je predati taj svoj rad nekome od članova povjerenstva, dekanu…neko bi ga trebao imati. Ali nema ga nitko, koliko ja znam”, zaključio je Pajt.

Novinari portala raport.ba zatražili su komentar od direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, a odgovor nisu dobili.

/poskok.info/