Vodostaji većine rijeka u BiH u porastu, na snazi žuto upozorenje

0

Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj rijeke Bosne koji je izmjeren u 7 sati jutros u porastu je i iznosi 310 cm, u odnosu na mjerenja u 6 sati kada je vodostaj HS Kakanj na Bosni iznosio 313 cm.

Katastrofalne poplave

Prema mjerenjima u 7 sati vodostaj Save raste u Orašju i Grebnici. Vodostaj rijeke Une na više stanica je uglavnom bez promjena.

Rijeka Vrbas u Gornjem Vakufu i Bugojnu je u porastu, pa tako u Gornjem Vakufu iznosi 29 cm, a u Bugojnu 100 cm.

Također, u Bočacu vodostaj rijeke Vrbas je u porastu, i iznosi 398 cm, dok vodostaj u Banjaluci opada i iznosi 284 cm.

Dobra vijest je da prema mjerenju rijeka Željeznica na Ilidži, gdje su prošli mjesec bile katastrofalne poplave, danas je u padu, odnosno normalnom stanju. Prema mjerenjima vodostaj Željeznice u 6 sati je iznosio 105 cm, dok je u 7 spao na 104 cm.

Danas u Bosni i Hercegovini se očekuje oblačno vrijeme. U nizinama će većinom padati kiša ili susnježica. Snijeg je izgledniji od poslijepodnevnih sati. U višim područjima će padati samo snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C.

Potencijalno opasno vrijeme

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom ili susnježicom, snijeg od poslijepodnevnih sati i tokom noći na utorak kada će padavine oslabiti. Temperatura zraka između 0 i 3°C.

Danas je upaljen i žuti meteoalarm upaljen na području Trebinja zbog kiše, u Foči i okolini zbog kiše i snijega, a u livanjskom kraju se očekuje jak vjetar.

U planinskim predjelima Foče očekuje se oko 10 centimetara novog snijega.