ZA ITALIJU NAM VIŠE NE TREBA TEST NA KORONU, A EVO GDJE JOŠ MOŽEMO PUTOVATI

0

Prošlo je šest mjeseci otkad je cijeli svijet ušao u lockdown. Granice mnogih zemalja tada su bile potpuno zatvorene, što je značilo otkazivanje i odgodu putovanja. Putovali smo tada virtualno i u nedostatku znanja o koronavirusu strepili nad time kad ćemo ponovno moći bezbrižno putovati po svijetu. U međuvremenu su se mnoge zemlje otvorile i počele primati turiste, a neke su uvele i posebna pravila i epidemiološke mjere kojih se putnici trebaju pridržavati prilikom prelaska njihovih granica. Iako putovanja još uvijek ne izgledaju onako kako smo navikli prije pojave korone, neke destinacije možemo turistički posjetiti, što su svakako dobre vijesti za sve zaljubljenike u putovanja.

Provjerili smo zato kakvo je trenutno stanje s prelaskom granica pojedinih država, za koju zemlju vam je potreban negativan test na koronavirus, a u koju možete ući bez ikakvih restrikcija, potvrda i obavezne samoizolacije. Sve će vam te informacije dobro doći ukoliko uskoro planirate negdje na odmor.

PUTOVANJA U EUROPU

Slovenija

U Slovenju možete ući bez određivanja karantene i bez negativnog testa na SARS-CoV-2.

Austrija

U Austriju možete ući samo uz predočenje negativnog PCR-testa koji nije stariji od 72 sata. Ako nemate test, bit ćete upućeni u karantenu i dužni ste u roku od 48 sati obaviti testiranje, a na granici potpisati izjavu o samoizolaciji. Bez ograničenja u Austriju možete ako su u pitanju obiteljski razlozi od posebnog značaja (bolest, posjet životnom partneru ili djeci, sahrana ili vjenčanje), a što je potrebno vjerodostojno utvrditi pri ulasku u zemlju (npr. preslika putovnice člana obitelji, rodnog lista, potvrde o prebivalištu i sl.).

Mađarska

U Mađarsku još uvijek nije moguće turistički. Naime, 1. 9. Mađarska je zatvorila granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji , a ta je uredba produljena do kraja listopada (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve, odnosno tranzitni promet, prekogranične radnike…).

Italija

Za ulazak u Italiju od 8. listopada više vam nije potreban negativan test na koronu.

Njemačka

Provođenje obavezne mjere samoizolacije na snazi je za putnike iz rizičnih zemalja i područja, temeljem klasifikacije Instituta Robert Koch.

Velika Britanija

Prilikom ulaska u Veliku Britaniju propisuje se obavezna mjera 14-dnevne samoizolacije.

Srbija

U Srbiju možete ući s negativnim PCR testom koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Švicarska

Od 07. rujna, Hrvatska je u Švicarskoj označena kao rizično područje pa je obavezna desetodnevna samoizolacija ukoliko putujete u tu zemlju.

Francuska, Crna Gora

U ove tri navedene države možete ući i izaći bez ikakvih restrikcija.

Švedska

Preporučuje se izbjegavanje putovanja u Švedsku koja nisu nužna, međutim ulazak je dozvoljen bez ograničenja, odnosno nisu na snazi mjere obavezne samoizolacije ili karantene.

Irska

Sve osobe koje dolaze u Irsku dužne su po dolasku ograničiti svoje kretanje na 14 dana te prije, odnosno prilikom ulaska u zemlju ispuniti obrazac u kojem se navode osobni podaci, podaci o putovanju te podaci o lokaciji na kojoj će provesti narednih 14 dana.

Portugal

U Portugal je moguće ući bez ograničenja.

Španjolska

Granice su otvorene za sve građane EU tako da u Španjolsku možemo putovati bez ograničenja.

Nizozemska

Ulazak u Nizozemsku iz Hrvatske je dozvoljen, međutim po dolasku morate ići u 10-dnevnu karantenu, čak i ako nemate nikakve simptome i imate negativan tesz na COVID-19.

Poljska

U Poljsku je moguće ući bez ograničenja.

Češka

Popis zemalja iz kojih je moguć ulazak u Češku, tzv. semafor, ažurira se svaki tjedan, stoga je prije puta potrebno provjeriti status zemlje. Hrvatska je trenutno na zelenoj listi.

Slovačka

U Slovačkoj je obavezna 10-dnevna samoizolacija. Najranije peti dan od početka samoizolacije, možete ići napraviti PCR test – ukoliko je negativan, možete izaći iz samoizolacije.

PUTOVANJA NA DALEKE DESTINACIJE

Kad su u pitanju putovanja na daleke destinacije, čini se da ćemo na njih ipak još morati pričekati. Naime, još uvijek se preporučuje izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna u mnoge zemlje, od Australije i Indonezije do SAD-a i Kanade. I na Tajland, koji je vrlo popularna destinacija, preporuka je izbjegavati sva putovanja, međutim, ukoliko postoji potreba, postoji sedam koraka za mogućnost ulaska u zemlju.

Tanzanija je jedna od rijetkih dalekih destinacija koja nema restrikcija za ulazak u zemlju pa ukoliko mašate o nekom dalekom putovanju ove godine, sad je možda idealna prilika da odete baš tamo.