Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je bespotrebno ponizio i Hrvatsku i Hrvate srameći se zakona zemlje čiji je predsjednik.

Naime, jučer je Zoran Milanović rekao da je predsjednik svih Hrvata pa i onih koji žive u BiH pojašanjavajući to na način da Hrvati u BiH uglavnom imaju (i) hrvatsko državljanstvo.

Zakon o izboru Predsjednika Republike Hrvatske kaže sljedeće: Predsjednika Republike Hrvatske biraju hrvatski državljani s navršenih 18 godina, na neposrednim izborima tajnim glasovanjem na vrijeme od pet godina.

Predsjednik Republike Hrvatske je, dakle, predsjednih svih hrvatskih državljana bez obzira žive li oni u Sarajevu, New Yorku ili u bilo kojem kutku Svijeta.

Milanović je rekao upravo to. A Plenković se danas bespotrebno ponizio i zastidio te Milanovićeve izjave.

Plenković je na upit novinara da pojasni Milanovićeve izjave u kojima tvrdi da je on predsjednik i Hrvata u BiH, rekao da ne zna je li to bila reakcija na ranije izjave predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Ne znam radi li se o nekakvim reakcijama ili ne, ja nisam bio u New Yorku. Ono što mogu reći na to sve je da Bosna i Hercegovina ima svoje institucije, a Hrvatska svoje”, kazao je Plenković.

Nejasno je zašto premijer jedne države članice EU i NATO-a svako malo koristi priliku kako bi se pravdao nekom iz bošnjačke političke elite kao što je učinio i sada:

“Što se tiče govora Komšić, sada mogu odbaciti teze da bi Hrvatska, jer govorim uime Hrvatske i Vlade RH, na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH. Upravo je u vrijeme velikosrpske agresije na BiH i Hrvatsku, Hrvatska bila ta koja je spasila BiH i pomogla joj više puta i učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasan i ovdje ga nikada nije doveo u pitanje”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je istaknuo da je Hrvatska prijatelj BiH.

“Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu i teško je naći zemlje koje su više upućene geografski jedne na drugu i u svakom drugom smislu. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH o kojima vodimo računa temeljem trudimo se biti u najboljem odnosu s BiH i u podrški reformskog procesa, ekonomskih odnosa i evropskog puta. Radimo iskreno i prijateljski da se svi u BiH osjećaju dobro.

Nejasno je zašto Plenković na ovaj način ponižava Hrvatsku i Hrvate. Je li toliko teško reći kako, očito, država Bosna i Hercegovina ne funkcionira i ne može funkcionirati dok god je na snazi Izborni zakon koji diskriminira jedan od tri konstitutvina naroda.

Je li toliko teško prestati govoriti o prijateljstvu Hrvatske i BiH, jer, kakvog prijateljstva može biti kada u BiH postoji oko 200 tisuća Bošnjaka koji mrze i Hrvate i Hrvatsku i to su dokazali na proteklim izborima?

O kakvom se tu prijateljstvu i međusobnoj upućenosti može raditi kada je najjača bošnjačka stranka SDA – ona koja broji hrvatska krvna zrnca i stalno govori o tomu da Hrvati imaju previše prava?

I na kraju, zašto je upravo hrvatski premijer, koji se često voli postavljati kao racionalan političar, upravo pokrenuo novi rat s predsjednikom Republike oko Bosne i Hercegovine gdje su do danas, makar načelno, imali konsenzus.

Je li Plenkovićev ego i ono što ga, uličnim riječnikom, loži u sukobu s Milanovićem važnije od položaja vlastitih mu državljana u Bosni i Hercegovini?

I. C. / Bild.ba