Poziv na ostavku Zalužnog

Danas je došlo do eskalacije tinjajućeg sukoba između tima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, što je i sam predsjednik nedavno kao takvo prepoznao – piše sinoć ukrajinski medij Strana.

Zamjenica predsjednika Odbora Verhovne Rade (ukrajinski parlament, op.GN.) za nacionalnu sigurnost i obranu Mariana Bezugla izjavila je da Zalužnyj nema ratni plan za 2024. i stoga mora otići.

“Da, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga nije mogao dati plan za 2024. Ni veliki ni mali, ni asimetrični ni simetrični. Vojska je jednostavno rekla da trebaju odvesti najmanje 20 tisuća građana mjesečno, “, kazala je Bezugla, misleći na “nejavnu raspravu” s vojskom – piše Strana.

Prema njezinim riječima, “taj problem je narastao tijekom ljeta, kako u Stožeru, tako i u parlamentu prilikom planiranja proračuna za 2024. godinu”.

“Ova rasprava je bila nejavna, ali napetost je rasla, a sada je situacija takva da ako vojni vrh ne može iznijeti nikakvu ideju za 2024. godinu, svi njihovi prijedlozi za mobilizaciju svode se na to da je potrebno više ljudi, bez i najmanjeg prijedlog aza promjene u Oružanim snagama Ukrajine, onda takvo vodstvo mora otići”, piše narodna zastupnica.

Bezuglaa je poznata kao zamjenica koja redovito daje oštre izjave na rubu faula. No, pozivati ​​na ostavku Zalužnog, kao i optuživati ​​ga da nema ratni plan, preozbiljno je. Teško da bi se Bezugla odlučila na takve optužbe bez suglasnosti Ureda predsjednika i čelnika frakcije – navodi dalje ukrajinski medij.

Rastu proturječja između vojnog i političkog vrha zemlje

„A to je pokazatelj da se proturječja između vojnog i političkog vrha u pozadini neuspjeha ofenzive ukrajinskih oružanih snaga i opće teške situacije na frontu i dalje pogoršavaju. Štoviše, sudeći po Bezuglajinoj izjavi, predsjednik bi mogao pokušati učiniti Zalužnog odgovornim za to“ – piše Strana.

Glavni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine još nije komentirao optužbe protiv sebe. Bez komentara je ostavio i poziv Zelenskog da se ne bavi politikom i da poštuje hijerarhiju.

I još se ne zna koliko će trajati njegova šutnja. Zalužni vjerojatno ima nešto za odgovoriti na sve ove izjave.

Vojni udar?

Vojska će doći na vlast u Ukrajini, zaprijetio je poznati prozapadni aktivist Aleksandar Lemenov na svojoj stranici na društvenoj mreži, prenosi Strana.ua. Tako je komentirao riječi ukrajinske zastupnice iz stranke Sluga naroda Marijane Bezugle da bi vrhovni zapovjednik Valerij Zalužni trebao dati ostavku.

“Vlast u Kijevu će se zaista promijeniti, ali ne u rusku, nego u vojnu”, – napisao je Lemenov.

Prema njegovim riječima, neki u Kijevu zaboravljaju da se front još nije srušio zahvaljujući vojsci, a ne narodnim zastupnicima.

Istodobno je Ukrajini predvidio gubitak teritorija.

“Oni će završiti utakmicu. Izgubit ćemo više teritorija.” – zaključio je Lemenov.

Predstavnik Volodimira Zelenskog u Vrhovnoj radi Fjodor Venislavski kritizirao je Bezuglu, nazvavši njeno ponašanje “neprihvatljivim”.

Podsjećamo: prethodno su brojni ukrajinski i zapadni mediji pisali o mogućem sukobu između Zelenskog i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Sve je eskaliralo nakon nedavnog velikog intervjua Zalužnog za britanski The Economist gdje je javno progovorio o neuspjehu ukrajinske ljetne ofenzive, nedostatku zapadnog oružja i potrebi izgradnje čvrstih obrambenih položaja za slučaj pokušaja ruskih protunapada tj. nove ruske ofenzive (vidi poveznicu ispod teksta).

Prije toga je The Washington Post pisao da bi Zalužnyj, koji je popularan među ukrajinskim građanima, mogao predstavljati prijetnju Zelenskom ako odluči započeti političku karijeru.

S druge strane informirana ukrajinska Telegram platforma Legitimny, komentirajući rezultate nedavnog sastanka Stožera vrhovnog zapovjednika u Uredu predsjednika Ukrajine, piše kako izostanak vojnih uspjeha dovodi do nesuglasica između političkog i vojnog vrha u Kijevu. Predsjednik Volodimir Zelenski za krah protuofenzive optužuje vojsku i „unutarnju sabotažu“ koja je dovela do toga da se ukrajinska vojska počinje braniti. Istodobno, generali su objasnili kako su daljnja ofenzivna djelovanja nemoguća zbog pretrpljenih gubitaka.

Nedavno je Volodimir Zelenski u intervjuu za britanski Times prvi put javno, iako relativno blago, kritizirao Zalužnog, kazavši kako se on, kao profesionalni vojnik, ne bi smjeo zalijetati u sferu politike.

Izovr: Geoplotika.news